Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Två svagheter vill jag också nämna i det här fallet”, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi om åtalet mot expresidenten, tillika republikansk presidentkandidat. Foto: SVT/TT

Trump: Hade inte tid att gå igenom lådorna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trump försvarar sitt agerande, där han misstänks för att ha förvarat mängder med hemligstämplade regeringsdokument i sitt residens Mar-a-Lago i Florida. I ett tal till sina anhängare påstår han sig vara utsatt för ett maktmissbruk.

– De här lådorna innehåller många personliga tillhörigheter.

Vid en träff framför anhängare och journalister i New Jersey, några timmar efter det att han formellt anklagats för brott, beskrev Donald Trump åtalet som ondsint och sorgligt.

– Man hotar mig med 400 års fängelse för innehav av mina egna presidentpapper, något som i princip alla andra presidenter gjort. Det är något av de mest upprörande och grymma juridiska doktriner som som lagts fram i en amerikansk brottsdomstol.

Upprepade felaktigheter

Trump hävdade återkommande att han av politiska skäl är den första som utreds för det.

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi konstaterar på onsdagsmorgonen att talet innehöll en hel del felaktigheter, bland annat om politiska motståndare och ”Presidential Records Act”.

– Och den lagen säger inte alls att presidenter får ta med sig hemligstämplade dokument hem när de slutar jobbet, tvärtom, säger Youcefi i Morgonstudion.

Retoriken och innehållet i Trumps tal liknade hur ex-presidenten tidigare har försvarat sig. Han såg ut att oftast följa det förberedda talet på telepromptern och anklagade åklagare och sittande presidenten Joe Biden för driva en politiskt motiverad häxjakt mot honom.

”Har ett hektiskt liv”

Hans försvar ser ut att handla om att rikta in sig på att han helt enkelt hade rätt att fatta beslut om dokumenten och att den spionlagstiftning som åtalet delvis bygger på inte var tänkt för den här typen av mål.

– Svaret, förutom att jag hade rätt till det enligt presidentregisterlagen, är att de här lådorna innehåller många personliga tillhörigheter, skjortor, skor – allting, sa Trump och fortsatte:

– Jag hade inte haft chansen att gå igenom alla lådorna, det är en lång och tråkig uppgift som tar lång tid. Jag var beredd att göra det, men jag har ett hektiskt liv.

Åtalet mot honom omfattar totalt 37 punkter. Trump nekar till brott.

Pressträffen som pågick en halvtimme hade formen av ett traditionellt valmöte. Han lämnade podiet vinkande utan att besvara några frågor.

Vad är Donald Trump misstänkt för?

Åtalet mot Trump rör främst expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i sitt residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Han åtalas på 37 punkter.

31 av punkterna handlar om att han misstänks ha behållit dokument med koppling till landets försvar, bland annat kärnvapenprogrammen och potentiella sårbarheter, fem punkter handlar om försök att dölja innehavet och två punkter rör falska uttalanden till den federala polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.