Donald Trump talade bland annat om terrorister och Guantanamo under sitt första ”State of the union-tal”. Foto: TT

Trump talade till nationen: Guantanamo ska hållas öppet

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade fängelset på Guantanamobasen på Kuba ska hållas öppet. Det stod klart när Donald Trump höll sitt första ”State of the union-tal”.

Kongressens ledamöter och diplomatkåren samlades när president Donald Trump höll sitt första ”State of the union-tal” om tillståndet i nationen.

Trump började med att prata om den goda ekonomin – att 2,4 miljoner nya jobb skapats och att arbetslösheten är den lägsta på 45 år. Han talade också om vikten av enighet.

– Vi måste strunta i våra skillnader och söka gemensam grund, sa han.

Guantanamo ska vara öppet

Trump uppmanade kongressen att anta en infrastruktursatsning som ska vara värd minst 1,5 triljoner dollar:

– Vi ska bygga glimrande vägar, broar och vattenleder över hela landet.

Trump talade även om vad som gjorts i kampen mot terrorsekten Islamiska staten. Han sa att terrorister inte enbart är kriminella, utan också ”olagliga, fientliga stridande” som ska behandlas som sådana när de grips utomlands.

Därför gav han precis innan talet order om att det kritiserade fängelset på Guantanamobasen på Kuba ska hållas fortsatt öppet. Obama har tidigare sagt att han önskar stänga det.

Vill satsa på kärnvapen

Trump gick återigen till attack mot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och kallade honom en ”demoraliserad karaktär” vars ”hänsynslösa” kärnvapenambitioner mycket snart kan hota USA.

Trump sa att han vill ”modernisera och återuppbygga” landets kärnvapenarsenal – med syfte att avskräcka andra nationer.

Fakta: State of the union-talet

I januari varje år håller USA:s president ett tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra det direktsända talet på plats.

Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten ”vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder ... för deras övervägande”.

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

Kongressen består av senaten, vars 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat, och representanthuset, som har 435 ledamöter som väljs på två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.