Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lämnar Trump Tower efter mötet med republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Foto: TT

Trump: Hela Jerusalem tillhör Israel

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels ”odelade” huvudstad om han blir vald som USA:s president. Ett kontroversiellt löfte.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels ”odelade” huvudstad om han blir president. Trump framförde ståndpunkten vid ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i fastighetsmagnatens högkvarter, skyskrapan Trump Tower, på söndagen.

”Odelad”

”Trump tillstod att Jerusalem har varit det judiska folkets eviga huvudstad i över 3.000 år, och att en Trump-regering slutligen kommer att… erkänna Jerusalem som staten Israels odelade huvudstad”, skriver hans kampanj i ett uttalande.

USA:s kongress beslutade i oktober 1995 att hela staden ska erkännas som Israels huvudstad. Men ingen amerikansk president har implementerat lagen.

Annektering

Israel intog Jerusalems östra arabiska del under sexdagarskriget 1967 och annekterade densamma 1980. De flesta av världens länder, inklusive USA, har inte erkänt annekteringen och anser att Jerusalems status bör lösas i förhandlingar med de palestinska myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.