USA:s president Donald Trump. Foto: Julie Jacobson/AP/TT

Trump hotar Turkiet och försvarar Syrien-beslut på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har president Donald Trump försvarat tillbakadragandet av amerikanska trupper från norra Syrien, som öppnar för en turkisk offensiv. I en rad inlägg på Twitter skriver att han det är dags att andra länder tar ansvar för regionen. Samtidigt varnar han Turkiet att han kommer att ”helt och hållet förstöra och utplåna den turkiska ekonomin” om han bedömer att landet går för långt.

Donald Trump skriver på Twitter att det är hög tid att USA drar sig ur ”ändlösa krig”. Han beskyller också europeiska länder för att inte ha tagit ansvar för sina medborgare som anslutit sig till terrorgruppen IS, och i stället ha lämpat över ansvaret på USA. Ett av Trumps vallöften var att avsluta amerikanska krigsinsatser i Mellanöstern.

Trump höjer varningens finger

I ett uttalande på söndagen uppgav Vita huset att USA drar tillbaka sina styrkor från norra Syrien, nära den turkiska gränsen. Området kontrolleras av kurdiska styrkor som med stöd av USA har besegrat IS, men Turkiet har hotat med en militär offensiv för att skapa en ”säkerhetszon”. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sa i ett tal under helgen att en offensiv är nära förestående.

Trump varnar dock Turkiet för att gå för långt. I så fall kommer Trump ”helt och hållet förstöra och utplåna den turkiska ekonomin”, twittrar han.

Oro för att IS ska vinna på konflikt

Omvärlden oroas nu för vad som kan ske vid en turkisk offensiv. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ser allvarligt på utvecklingen.

”Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande”, skriver Linde i ett mejl till TT.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly varnar för att en konflikt riskerar att stärka IS och Dmitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, uppmanar Turkiet att inte hota Syriens politiska och territoriella integritet.

Donald Trump får också kritik på hemmaplan för beslutet att dra tillbaka trupper. Republikanen Lindsey Graham, som är ordförande i senatens justitieutskott och brukar ta Trump i försvar, kallar agerandet för en ”framväxande katastrof” och ett svek mot kurderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.