Polisens fotografi på Trump när han greps den 24 augusti 2023, misstänkt för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia. Foto: Fultonpolisen/AP

Trump inför rätta i mars

Uppdaterad
Publicerad

En federal domstol i USA beslutar att rättegången mot Donald Trump ska inledas mitt i nästa års valrörelse.

Rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump om huruvida han försökte omkullkasta resultatet i valet 2020 kommer att inledas den 4 mars 2024.

Det innebär att det federala åtalet mot USA:s expresident pågår under nästa års valrörelse.

Presidentvalet äger rum den 5 november 2024.

Rättegången mot Trump inleds därmed före den så kallade supertisdagen, då primärval hålls i flera av de största delstaterna. Då avgörs ofta vem som har bäst möjlighet att bli respektive partis presidentkandidat.

Samtidigt meddelar en domstol i delstaten Georgia att Trump och ytterligare anklagade, bland dem New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, att formellt åtal ska överlämnas till dem den 6 september.

Trump förväntas neka till anklagelserna om att han försökt påverka valutgången i delstaten i valet 2020.

Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.