Foto: TT

Trump: Inga muslimer till USA

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas ledande presidentkandidat Donald Trump vill att ”alla muslimer” nekas inresa i USA.

Uttalandet har mötts av en proteststorm, men Trump visar inga tecken på att backa.

I ett skriftligt uttalande säger Trump att opinionsundersökningar visar att ”muslimer” hyser ”ett hat” mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker.

”Tills vi kan fastslå och förstår problemet och det farliga hot det utgör, kan vårt land inte vara offer för de fasanfulla attacker av människor som bara tror på jihad och inte har något förnuft eller respekterar mänskligt liv”, heter det i uttalandet.

I ett tal i South Carolina senare upprepade han orden och sade även att moskéer i USA bör granskas noga. Inresestoppet för muslimer ska gälla tills myndigheterna ”kan reda ut vad i helvete som pågår”, sade Trump.

– Det kommer att bli värre och värre. Vi kommer att få fler World Trade Center, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP, med syftning på terrorattackerna den 11 september 2001.

Gäller ej amerikaner

På frågan från Reuters om stoppet skulle gälla enbart invandrare eller även studenter, turister och andra resenärer svarar Trumps kampanjgeneral Corey Lewandowski: ”Alla”.

Trump klargjorde i en intervju för Fox News att förbudet inte skulle omfatta personer bosatta i USA.

Fastighetsmiljardärens utspel avfärdades omedelbart från flera håll, bland annat från hans medtävlare i kampen om Republikanernas kandidatur.

”Löjligt” säger guvernören Chris Christie medan exguvernören Jeb Bush går ännu längre och menar att Trump ”tappat förståndet”. Läkaren Ben Carson konstaterar, via en talesperson, att alla som besöker USA skall registreras och övervakas.

Vita huset kritiskt

Från Vita huset meddelar den utrikespolitiske rådgivaren Ben Rhodes att förslaget strider mot både amerikanska värderingar, konstitutionen och landets nationella säkerhetsintressen. I går manade president Barack Obama nationen att visa religiös tolerans i en svår tid.

Trots, eller kanske på grund av, en rad kontroversiella uttalanden är Donald Trump i klar ledning i det republikanska fältet i presidentvalskampanjen. Han uppfattas av många som en frisk fläkt i politiken, som talar klartext och kan få saker att hända.

Ibraham Hooper, chef för Rådet för amerikansk-islamiska relationer, reagerade upprört.

– Nu är vi inne på fascismens område. Det här borde oroa inte bara amerikanska muslimer utan alla amerikaner, att den ledande republikanske presidentkandidaten i praktiken gör ett fascistiskt uttalande som det här.

Har väckt avsky världen över

Trumps senaste utspel har väckt starka reaktioner även utomlands.

– Det är ett sådant absurt uttalande att jag egentligen inte vill uttala mig, säger Asma Jahangir, en av Pakistans mest framstående människorättsaktivister, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är den värsta formen av trångsynthet blandad med ignorans.

Även i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning, ifrågasätts Trump.

– Jag tror att människor här i Indonesien ser Donald Trump som en förlorare. Vi tar inte honom seriöst, sade Yenny Wahid, dotter till Indonesiens förre president och muslimsk aktivist till den brittiska tidningen The Guardian.

– Majoriteten av muslimerna i Indonesien är ärkefiender till IS. Om Trumps mål är att stoppa IS skulle han be oss om hjälp, inte sätta oss i samma hörn. Det här visar hur ignorant Trump är mot resten av världen.

Trump bryr sig inte

Donald Trump verkar dock oberörd. Ombord på stridsfartyget USS Yorktown höll han ett möte i Charleston, South Carolina. Svaret på kritiken var lika kort som tydligt:

– Jag bryr mig inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.