Donald Trump tror att han kommer åtalas och kallar dagens besked för en ”häxjakt”. Foto: GIORGIO VIERA/AFP/TT

Trump: Jag utreds för Capitoliumstormningen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump tror sig bli gripen och åtalad efter att han mottagit ett brev av den särskilde åklagaren Jack Smith. Enligt Trump ska han höras i brottsutredningen kring händelserna den 6 januari 2021.

Det meddelar han på sin medieplattform Truth Social, rapporterar CNBC.

Trump säger sig ha mottagit brevet i söndags och har nu fyra dagar på sig att anmäla sig till åtalsjuryn – ”något som nästan alltid innebär ett gripande och åtal”, skriver expresidenten.

Vidare skriver Trump att han har rätt att protestera mot ett val som han ”är helt övertygad om var riggat och stulet”.

Den 6 januari 2021 stormades Capitolium i Washington av Trump-anhängare. Fem människor miste livet i samband med händelsen.

Trump leder stort för att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024 och på Truth Social benämner Trump beskedet som en ”häxjakt” och att det hela handlar om valmanipulation och ett ”politiskt beväpnande av brottsbekämpning”.

Smith har redan anklagat den 77-årige Trump för tiotals brott relaterade till bevarande av hemligstämplade dokument efter att han lämnade Vita huset.

Smiths talesperson har inte kommenterat tisdagens uppgifter.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Capitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sa den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.