USA:s president Donald Trump i Vita huset. Foto: TT

Trump kan erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump överväger att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt källor. Detta för att kompensera för att flytten av den amerikanska ambassaden i Israel dröjer ytterligare.

Trumps tillkännagivande väntas kommande vecka, efter flera månader av interna överläggningar som har intensifierats de senaste dagarna, enligt anonyma källor med insyn i frågan.

Tillkännagivande är ett sätt att kompensera för att det känsliga kampanjlöftet att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem skjuts upp ytterligare.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Fullfölja kampanjlöftet

Presidenten har som avsikt att fullfölja sitt kampanjlöfte, men om han gör det kommer det att vara ett bakslag i försöken att få till stånd en fredsuppgörelse mellan israelerna och palestinierna.

Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst för att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.

Flera amerikanska presidenter före Trump har haft ambitionen att flytta USA:s ambassad, utan att någonting har hänt. Inte minst skulle reaktionerna bli skarpa i muslimska länder, också de som USA ser som allierade. I Jerusalem finns de helgedomar som näst Mecka och Medina i Saudiarabien vördas mest av muslimer.

Undantagsklausul

En amerikansk lag från 1995 om flyttning av beskickningen har därför inte kunnat genomföras. Trump har nu – liksom hans företrädare haft för vana att göra, ett halvår i taget — undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft. Han väntas skriva på en ny undantagsklausul kommande vecka.

Presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har alla skjutit upp flytten på detta sätt under sina mandatperioder.

USA:s vicepresident Mike Pence sade tidigare i veckan att Trump ”aktivt överväger när och hur” flytten av ambassaden ska ske.

– Inget beslut har ännu fattats i frågan, säger Heather Nauert, talesperson för utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet