Donald Trump har redan öppnat för att utlysa undantagstillstånd i USA. Foto: Carlos Barria/Reuters/TT

Donald Trump lutar mot att införa undantagstillstånd för att säkra muren

Uppdaterad
Publicerad

President Trump är redo att införa undantagstillstånd för att säkra finansieringen av muren mot Mexiko – om förhandlingarna drar ut på tiden. Det uppger en tjänsteman i Vita huset.

– Vi kan bara ha det så här en begränsad tid, säger källan.

Budgetstriden i USA drar ut på tiden. Under söndagen fortsätter samtalen mellan företrädare för Vita huset och kongressens båda kammare för att försöka hitta en lösning på krisen.

Trump vägrar att godkänna en budget som kan öppna delar av den stängda statsapparaten, om han inte får pengar för att finansiera barriären mot Mexiko. Presidenten har sagt att han kommer att säga nej till alla förslag som innebär mindre än 5,6 miljarder dollar till murbygget.

Har öppnat för undantagstillstånd

Nu uppger en tjänsteman i Vita huset, som närvarat vid flera möten i veckan, att presidenten lutar mot att införa undantagstillstånd för att säkra pengar till muren. Källan säger att det inte är den lösning man helst hoppas på, men att det kan vara en väg ut ur dödläget, skriver CNN.

Redan på fredagen öppnade Trump för att utlysa undantagstillstånd.

– Jag har inte gjort det. Jag kan göra det. Vi kan utlysa undantagstillstånd och bygga den väldigt snabbt, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.