Frågan om vad som skulle få Donald Trump att besluta om ett amerikanskt militärt ingripande i Venezuela ställdes av Margaret Brennan i programmet ”Face the nation” i CBS News. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Trump: Militärt ingripande ett alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Flera EU-länder, bland annat Sverige, och ett antal latinamerikanska länder håller krismöte om Venezuela i Uruguays huvudstad Montevideo den kommande veckan.
USA:s president ser ett militärt ingripande i landet som ett alternativ.

Frågan om vad som skulle få Donald Trump att besluta om ett amerikanskt militärt ingripande i Venezuela ställdes av Margaret Brennan i programmet ”Face the nation” i CBS News.

– Tja, jag vill inte berätta det. Men det är definitivt något som finns på... Det är ett alternativ, svarade Trump och tillade att han avböjt en förfrågan från den sittande presidenten Nicolás Maduro om att hålla samtal.

Träffas i Montevideo på torsdag

EU och den latinamerikanska kontaktgrupp som bildade tidigare i veckan med anledning av krisen i Venezuela ska träffas i Montevideo på torsdag.

”Kontaktgruppen kommer att samlas med EU och åtta av unionens medlemsländer (Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien) och länder från Latinamerika (Bolivia, Costa Rica, Ecuador och Uruguay)”, meddelar EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Uruguays president Tabaré Vázquez i ett gemensamt uttalande.

”Viktiga kraftsamlingar”

Tidigare slog Juan Guaidó, huvudmotståndare till den sittande ledaren Nicolás Maduro, fast att Venezuelas öde avgörs denna månad.

Han aviserade samtidigt att det sker nya demonstrationer den 12 februari för att få till stånd ett maktskifte.

-Markera det datumet, det är mycket viktigt, sade han enligt nyhetsbyrån EFE vid EU:s kontor i den venezuelanska huvudstaden Caracas under de stora demonstrationer som hölls i lördags för och emot Maduros regim.

Uppmanat till nyval

Senare rapporterade bland annat nyhetsbyrån AFP att oppositionsledaren Guaidó under söndagen väntas tillkännage ett datum då det krisande landet ska ta emot humanitärt bistånd.

EU-länderna Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Danmark har tidigare uppmanat Maduro att utlysa nyval senast denna helg. Annars kommer länderna att betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau underströk på söndagen i en intervju med franska tv-kanalen LCI kravet på ett nytt presidentval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.