Facebook, med vd Mark Zuckerberg i spetsen, kommer att ge amerikanska utredare omkring 3.000 politiska annonser från en rysk trollfabrik, publicerade i det sociala nätverket månaderna före och efter valet. Foto: TT

Trump om Facebooks annonsgenomgång: ”Rysslandsbluffen fortsätter”

Uppdaterad
Publicerad

”Rysslandsbluffen fortsätter, nu gäller det annonser på Facebook.”

Så twittrar USA:s president Donald Trump, efter Facebooks beslut att ge amerikanska utredare omkring 3.000 politiska annonser, kopplade till Rysslands misstänkta inblandning i det amerikanska presidentvalet. Han ger åter media en känga, och menar att utredare snarare borde ge sig på hans tidigare rival i valet, Hillary Clinton.

USA:s president Donald Trump reagerar nu på Facebooks beslut att se över sina rutiner kring betalda politiska annonser.

”Rysslandsbluffen fortsätter, nu gäller det annonser på Facebook. Vad gör ni åt den helt och hållet partiska och oärliga mediebevakningen till fördel för korrumperade Hillary [Clinton]?”, skrev presidenten på Twitter på fredagen.

Trump och Ryssland
”Den ryska bluffen fortsätter, nu gäller det annonser på Facebook. Vad gör ni åt den helt och hållet partiska och oärliga mediebevakningen till fördel för korrumperade Hillary [Clinton]?”, twittrar Trump.

Rysk inblandning i valet utreds – Trump förnekar

Utspelet – liksom Facebooks beslut – kommer mitt under den amerikanska utredningen kring anklagelser om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet hösten 2016, som misstänks ha gynnat Donald Trump till förmån för hans motkandidat Hillary Clinton.

Trump har själv genomgående slagit ifrån sig anklagelserna om att hans stab skulle ha samarbetat med Ryssland inför valet.

”Den största påverkan på vårt val kom från falska medier som skrek sig hesa för korrumperade Hillary Clinton. Därpå var hon en dålig kandidat!”, twittrade Trump också, strax efter utspelet om Facebook.

”Den största påverkan på vårt val kom från falska medier som skrek sig hesa för korrumperade Hillary Clinton. Därpå var hon en dålig kandidat!”, twittrar Trump. Foto: Twitter

Spred falska nyheter på Facebook

Underrättelsemyndigheter i USA har lagt fram att Ryssland hade ett finger med i spelet kring kampanjerna inför valet, bland annat genom sociala medier och så kallade ”troll” kopplade till den ryska staten som spred fabricerade nyhetsartiklar bland den amerikanska befolkningen.

Facebook kommer att ge amerikanska utredare omkring 3.000 politiska annonser från just en av dessa ryska så kallade ”trollfabriker” publicerade i det sociala nätverket månaderna före och efter valet.

Det är med bakgrund av detta som nätjättens vd Mark Zuckerberg nu har lovat att se över företagets framtida annonsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet