Irans president Hassan Rouhani och USA:s president Donald Trump. Foto: Peter Klaunzer/AP/TT och Saul Loeb/AFP/TT

Trump öppnar för samtal med Iran

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter i konflikten mellan USA och Iran – från båda håll. Trump är villig att prata med Iran, säger en högt uppsatt chef på USA:s utrikesdepartement. Samtidigt går Iran ut med uppgifter om att USA misslyckats med att genomföra cyberattacker mot landet – och öppnar för samtal. Det rapporterar Reuters.

Turerna kring den infekterade och långvariga konflikten mellan Iran och USA fortsätter. De senaste dagarna har den intensifierats sedan Iran sköt ner en amerikansk drönare den 20 juni. Iran hävdar att drönaren flugit in i iranskt luftrum, men USA nekar till ankagelserna.

USA drog tillbaka missilattack

Så sent som i torsdags rapporterade The New York Times, med hänvisning till anonyma källor, att USA:s president Donald Trump beordrade anfall på militära anläggningar i Iran – för att sedan dra tillbaka ordern.

Enligt uppgifter till The New York Times ska planen redan ha varit i luften när Trump avbröt missilattacken, men de senare uppgifterna tillbakavisas av Donald Trump i en intervju med NBC.

Iran: Cyberattackerna misslyckades

Amerikansk media har även rapporterat att USA, trots den avbrutna missilattacken, ska ha genomfört cyberattacker mot Iran. USA har inte velat svara på de här anklagelserna. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men cyberattackerna ska ha misslyckats, uppger Mohammad Javad Azari Jahromi, Irans minister för informations- och kommunikationsteknologi.

”De försökte verkligen, men de har inte lyckats genomföra en attack”, skriver ministern på Twitter under måndagen, enligt Reuters.

Samtidigt antyder Iran att man är villiga att diskutera med USA – om de återkallar sanktionerna mot landet och erbjuder nya incitament.

Under måndagen kom även beskedet från USA: President Donald Trump är villig att prata med Iran. Det säger Brian Hook, USA:s särskilde Iransändebud, rapporterar Reuters. Sanktionerna kan återkallas, men då måste Tehran begränsa sina kärnkrafts- och missilprogram, liksom deras proxystöd, uppger man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer