Storbritanniens drottning Elizabeth tillsammans med president Donald Trump och hans hustru Melania under välkomstceremonin i Buckingham Palaces trädgård. Foto: Toby Melville /AP /TT

Trump på Londonbesök väcker blandade känslor

Publicerad

USA:s president Donald Trump har inlett ett tre dagar långt statsbesök i Storbritannien. Den första dagen inleddes med en lunch med drottning Elizabeth och avslutas med en ståtlig bankett, men bjöd också på verbal tuppfäktning med Londons borgmästare Sadiq Khan.

Khan skrev i en debattartikel i helgen att Trump är ”ett av de gräsligaste exemplen” på en ytterhöger på frammarsch och att det vore obrittiskt att rulla ut den röda mattan för honom.

Trump svarade på Twitter strax innan det amerikanska presidentplanet landade på Stanstedflygplatsen. Han skrev att Khan är en ”iskall förlorare som borde fokusera på brottsligheten i London” och att han påminner om New Yorks ”dumme och inkompetente borgmästare”, men bara är ”hälften så lång”.

Statsbesöket är så pass kontroversiellt att två partiledare, Labourpartiets Jeremy Corbyn och Liberaldemokraternas Vince Cable, har tackat nej till den statsbankett som hålls för Donald Trump och hans fru Melania på måndagskvällen. En stor demonstration mot besöket planeras på tisdagen.

Under måndagen gick dock allt som planerat. Paret Trump välkomnades vid Buckingham Palace av kronprins Charles och hans hustru Camilla och åt senare lunch med drottning Elizabeth.

Trump hann även lägga ned en krans på den okände soldatens grav i Westminster Abbey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.