USA införde nyligen en rad sanktioner mot Iran med anledning av landets robotprogram. Foto: TT

Trump: Relationen med Ryssland på rekordlåg nivå – beskyller kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha undertecknat nya sanktioner mot bland annat Ryssland, skriver nu USA:s president på Twitter att relationen med Ryssland är farligt dålig – och att det är kongressens fel.

”Vår relation med Ryssland ligger på en rekordlåg nivå, för det kan du tacka kongressen, samma människor som inte ens kan ge oss HCare!” skriver Donald Trump på Twitter.

LÄS MER: Trump skriver på nya sanktioner mot Ryssland

– Det här visar att han mycket motvilligt gör vad även republikanerna i kongressen vill att han ska göra – nämligen att öka sanktionerna mot Ryssland, och i sin bitterhet över detta beskyller han också republikanerna över de kollapsade försöken att vrida klockan tillbaka vad gäller Obamacare, säger Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Enligt Trump beror en nu dålig relation med Ryssland på kongressen som ”inte ens kan ge oss sjukvård”, skriver han på Twitter. Foto: Skärmdump

Det var under onsdagen som Donald Trump motvilligt skrev under nya sanktioner mot Ryssland. Han uttalade sig då om att kongressen utnyttjat sin auktoritet och att sanktionerna innehöll allvarliga brister.

”I sin svagaste position”

Enligt Mats Karlsson vinner han dock ingenting på att skylla på andra då han egentligen har sig själv att skylla.

– Donald Trump befinner sig i sin svagaste position någonsin sedan han tillträdde. Han hade ett utrikespolitiskt mål – vilket var att förändra relationen till Ryssland, och att bygga en mur mot Mexiko. Men hans kampanjs relation till Ryssland har undergrävt hans trovärdighet och även republikanerna är oroade över hans inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.