Donald Trump har meddelat att han vill att undantagslagar ska införas som ger militären rätt att styra företags produktion – om det blir nödvändigt. Foto: Alex Wong/TT

Trump skriver under hjälppaket värt 100 miljarder dollar

Uppdaterad
Publicerad

Betald sjukledighet och gratis virustester. USA:s president Donald Trump har skrivit under ännu ett stort hjälppaket för att hjälpa sina virusdrabbade landsmän. Samtidigt meddelar två kongressledamöter att de testat positivt för viruset.

Floridarerublikanen Mario Diaz-Balart och Utahdemokraten Ben McAdams, båda medlemmar av representanthuset, är sjuka men deras tillstånd är stabilt, enligt ett uttalande från kongressens läkare.

Båda har isolerat sig i sina bostäder. Diaz-Balarts diagnos tvingar även partipiskan Steve Scalise att hålla sig i från människor, eftersom de två hade ett långt möte nyligen.

Betald sjukledighet

Uppgifterna om de sjuka politikerna kom samtidigt som president Donald Trump skrev under kongressens senaste hjälppaket som uppskattas vara värt 100 miljarder dollar (motsvarande 1 033 miljarder kronor). Det ska bland annat garantera gratis virustester och betald sjukledighet i minst två veckor för förvärvsarbetande som drabbats av det nya coronaviruset. Personer vars familjemedlemmar är sjuka eller som har barn vars skolor håller stängt kan få upp till två tredjedelar av sin lön med vissa begränsningar.

Inget av detta är självklart i ett land utan allmän sjukförsäkring.

Ytterligare ett gigantiskt stimulanspaket rapporteras vara på gång från Vita huset värt 1 000 miljarder dollar. De pengarna ska främst användas för skattelättnader och lån till företag, skriver tidningen The New York Times.

”Vi är i krig”

I det USA där över 9 000 människor nu bekräftats vara smittade och 150 mist livet säger Donald Trump säger att han betraktar sig som en president i krigstid.

”Jag vill att alla amerikaner ska förstå: vi är i krig mot en osynlig fiende”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Presidenten har meddelat att han vill att undantagslagar ska införas som ger militären rätt att styra företags produktion – om det blir nödvändigt.

Vidare stängs den långa gränsen mot Kanada, flygtrafiken har kraftigt begränsats, primärval flyttas och militären har skickat två jättelika sjukhusfartyg för att avlasta vårdapparaten. Det ena är på väg mot New York, som i nuläget är värst drabbat, och det andra ska till USA:s västkust.

Inte fler än 10

Smittskyddsmyndigheten CDC har sedan tidigare rekommenderat att sammankomster med mer än 50 deltagare ställs in. President Trump har sagt att människor inte bör samlas i grupper om fler än tio personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.