USA:s tidigare president Donald Trump anklagar tv-bolaget CNN för att ha smutskastat honom i flera år. Arkivbild. Foto: Emily Elconin/AFP/TT

Trump stämmer CNN – kräver företaget på miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har stämt tv-bolaget CNN för påstådd ärekränkning och kräver nu ett skadestånd på 475 miljoner dollar – motsvarande cirka 5,3 miljarder kronor – enligt Reuters.

Enligt den forna presidenten har nyhetskanalen försökt smutskasta honom med ”en rad alltmer skandalösa, falska och ärekränkande beteckningar som ”rasist”, ”rysk lakej” och ”upprorsmakare”, hävdar Donald Trumps advokater.

Trump hävdar att CNN använt sitt betydande inflytande som en ledande nyhetsorganisation för att kullkasta honom politiskt. I den 29-sidor långa stämningsanmälan skriver han att bolaget kritiserat honom i flera år, men att ”attackerna” eskalerat under de senaste månaderna.

CNN har avböjt att kommentera händelsen, enligt The Guardian.

Stämningen kommer i samma veva som den före detta presidenten står inför avsevärda rättsliga problem, inklusive en brottsutredning av det amerikanska justitiedepartementet för att ha behållit statliga register i sin egendom i Florida efter sin avgång som president 2021.

Se en sammanfattning om husrannsakan av Trumps fastighet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Donald Trump lämnade presidentämbetet i januari 2021 tog han med sig dokument till sitt residens i Florida. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.