Foto: TT

Trump startar sin återvalskampanj

Uppdaterad
Publicerad

På en samling under tisdagseftermiddagen i Orlando, Florida deklarerar USA:s president Trump att han ställer upp för omval 2020. Presidenten väntas lägga fortsatt stort fokus på handel och immigration under sin kommande kampanj.

Över två år har passerat på den första mandatperioden och det finns optimism bland presidentens anhängare.

– Om ekonomin fortsätter vara stark, kommer han med största sannolikhet bli omvald, säger den tidigare republikanske talmannen i representanthuset Newt Gingrich enligt Reuters.

Experten: Trump har fått igenom viktiga löften

Utredningen om rysk inblandning i valet 2016, tillsammans med aggressiva tweets riktade mot motståndare, har undergrävt vissa amerikaners förtroende för Donald Trump.

Demokraterna är kritiska mot skattesänkningar och att han har försämrat Barack Obamas sjukvårdsreform, Obamacare, utan att ha presenterat ett eget alternativ.

– Trump har fått igenom många, för sina väljare, extremt viktiga löften som att dra sig ut ur Parisavtalet och en historisk skattereform för att nämna några exempel. Det som han inte lyckas med kommer han skylla på det politiska etablissemanget i Washington, menar USA-experten Frida Stranne.

Florida avgörande delstat

Demokraterna hoppas vinna tillbaka stater i det så kallade rostbältet i nordöstra USA, som Pennsylvania och Michigan, som efter åratal av demokratiskt röstande stöttade Donald Trump. Men Florida väntas, precis som 2016, spela en avgörande roll.

– Med tanke på Floridas storlek och alla miljoner människor som bor här, så spelar den en stor roll. Alla trodde att delstaten skulle tas hem av Hillary Clinton under förra valet, men segern gav Donald Trump en stor fördel under valnatten. Och latinamerikaner i Florida tror Trumpkampanjen kommer vara en viktig väljargrupp, säger säger SVT:s utsände reporter Fouad Youcefi på plats i Florida.

Optimismen stor bland Trumpanhängare

Trumps kampanjannonsering i Orlando har samlat en stor mängd anhängare som köat för att visa sitt stöd.

– Det märks också på twitter, det finns en annan ton hos president Trump. Han är mer fokuserad på vad som händer framåt och mer kritisk mot sina motståndare, framförallt Joe Biden, säger Fouad Youcefi.

Vilka frågor har Trump valt att fokusera på?

– Ekonomin som blomstrar och jobbsiffrorna, som går bra. Det kommer han vilja påminna väljarna om och berätta att han drivit en politik som bidragit till detta. Men också immigrationsfrågan och den södra gränsen mot Mexiko, som gav honom en bas när han ställde upp till presidentvalet för fyra år sedan.

Samtidigt så är amerikaner splittrade i sin syn på presidenten. Tre fjärdedelar av väljarna menar att Trump har skapat signifikanta förändringar i landet, men är jämnt lopp mellan de som anser att förändringarna är positiva eller negativa. Och siffror från CNN visar att 42 % tror att han kommer förändra landet på det sätt som krävs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer