Foto: TT

Trump stoppar transpersoners rättighet att välja toalett

Uppdaterad
Publicerad

Trump-administrationen upphäver förre presidenten Barack Obamas riktlinjer om att elever som är transpersoner på offentliga skolor ska ha rätt att välja toalett utifrån sin könsidentitet, uppger nyhetsbyrån AP.

Under onsdagskvällen kom tecken på att beslutet skulle tas. Ett utkast till ett dokument innehöll nämligen just denna information. Nu är det klart: Elever som är transpersoner på offentliga skolor ska inte längre kunna välja offentliga skoltoaletter eller omklädningsrum utifrån sin könsidentitet.

Riktlinjerna återkallas av president Donald Trumps regering för att ”de juridiska aspekterna ska gås genom ordentligt”, skriver nyhetsbyrån TT.

Delstater och skoldistrikt avgör

Det var den 13 maj 2016 som riktlinjerna kom från Obamas administration. De gjorde det möjligt att strypa federala medel till skolor som tvingar elever att gå på toaletter som matchar det kön de fötts med.

Nu kommer det att vara upp till delstaterna och skoldistrikten att avgöra hur de vill tolka de federala könsdiskrimineringslagarna, och om de i så fall även ska omfatta könsidentitet.

– Att dra tillbaka riktlinjerna visar att presidentens löfte om att skydda hbtq-rättigheter bara var tomma ord, säger James Esseks från organisationen ACLU, enligt ett uttalande.

Mara Keisling från det nationella centret för transpersoners rättigheter, säger att det hela är ”farligt och felaktigt”.

Skapar förvirring

Enligt ett brev, som skickades av justitie- och utbildningsdepartement till skolor över hela landet, skapade de förra riktlinjerna förvirring och stämningar över hur de bör tillämpas.

Samtidigt kommer uppgifter om att ett nytt inreseförbud för medborgare från sju länder som sägs utgöra ett terrorhot väntas komma någon gång nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.