Donald Trump och Vladimir Putin möts i Helsingfors den 16 juli Foto: TT / Manuel Balce Ceneta / Alexey Nikolsky

Trump: Tänker prata med Putin om Syrien, Ukraina och USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han kommer att ta upp frågan om påstådd rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 när han träffar Rysslands president Vladimir Putin i mitten av juli. Trump lovar även att tala om situationerna i Syrien och Ukraina.

Mötet, som ska hållas i Helsingfors, är det första officiella mellan USA:s president Donald Trump och Ryssland Vladimir Putin. De har tidigare träffats vid två inofficiella tillfällen under stora internationella möten.

Inför mötet i Helsingfors den 16 juli lovar nu Trump att lyfta ordentligt på de lock under vilka det kan tänkas gömma sig besvärliga spörsmål.

Trump och Ryssland

– Vi kommer att prata om Ukraina, vi kommer att prata om Syrien. Vi kommer att prata om val… vi vill inte att någon manipulerar val, sade den amerikanske presidenten i ett uttalande på fredagen.

Överens om förnekande

I januari förra året kom den rapport från USA:s säkerhetstjänst som sägs visa hur Rysslands president gett order om påverkan av presidentvalet. Samtidigt har den särskilde utredaren Rober Mueller i ett års tid undersökt om det funnits något samröre mellan Trumps presidentvalskampanj och Kreml.

Den amerikanske presidenten, och hans ryske dito, är dock överens här. De båda har återkommande sagt att det inte förekommit någon rysk inblandning i USA-valet. På Helsingfors-mötet kommer dock frågan att vädras, försäkrade Trump under fredagen:

– Jag kommer att prata med honom (Putin) om allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet