Trump talar inför FN. Foto: TT

Trump: Iran styrs av en mordisk regim

Publicerad

Det var inte bara Nordkorea som hamnade i den verbala skottgluggen när Donald Trump talade i FN:s generalförsamling. Iran och Venezuela blev också rejält åthutade – liksom de ”länder som i tysthet stödjer islamistisk terrorism”.
– Vi ska stoppa den radikala islamistiska terrorismen, för vi kan inte låta den riva upp hela världen.

Enligt Donald Trump styrs Iran av ”en mordisk regim”. USA:s president uttryckte också åsikten att kärnenergiavtalet som Obama-administrationen slöt med landet är en skamfläck och dessutom ”den sämsta och mest ensidiga transaktion som USA någonsin gjort”. 

– Vi kan inte följa ett ingånget avtal om det visar sig kunna dölja en eventuell kärnvapenutveckling, sade Trump.

Återupprätta demokratin

När det gäller krisdrabbade Venezuela sade Trump att situationen är fullständigt oacceptabel.  Demokratin måste återupprättas och enligt Trump står USA redo att ”ingripa ytterligare” om Venezuelas socialistregim fortsätter förtrycka befolkningen.

Trump talade också om att det blivit dags att blottlägga vilka länder det är som i tysthet stödjer terrororganisationer som al-Qaida och Hizbollah och kallade militanta islamister för ”losers” (förlorare). Tillsammans med sina allierade i Mellanöstern ska USA krossa terroristerna.

– Vi ska stoppa den radikala islamistiska terrorismen, för vi kan inte låta den riva upp hela världen, sade Donald Trump.

President Trump sade sig också arbeta för att få slut på konflikten i Syrien genom en politisk lösning som tar hänsyn till det syriska folket. Samtidigt tackade han Jordanien, Turkiet och Libanon för att ha tagit emot så många flyktingar.

”Låginkomsttagare betalar”

När det gäller flyktingfrågan stödjer Trump tanken att människor på flykt ska flyttas tillbaka så nära sina hemländer som möjligt. Han vill åstadkomma ett program som gör det möjligt för ”människor som blivit fruktansvärt behandlade” att så småningom återvända hem.

Enligt Trump är det oftast låginkomsttagare som betalar kostnaderna för den ”okontrollerade migrationen” och att ingen tar till vara deras intressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer