Det första tillkännagivandet av utmärkelserna gjordes av presidenten själv på Twitter, där han publicerade en länk till listan. Foto: TT & Twitter

Trump tillkännagav ”fake news”-utmärkelser – sajten kraschade

Uppdaterad
Publicerad

New York Times, CNN och flera amerikanska medier pekas nu ut av Donald Trump och det republikanska partiet i USA ut som de främsta leverantörerna av ”fake news” – efter att presidenten i natt publicerat sin lista med utmärkelser i ämnet. Strax efter tillkännagivandet möttes dock nyfikna besökare till sajten av ett felmeddelande.

Som utlovat avslöjade han dem till sist. USA:s president Donald Trump och hans parti Republikanerna publicerade under natten mot torsdag svensk tid sina utmärkelser för mest lögnaktiga medier – det Trump kallar ”fake news”.

Listan toppas av tidningen New York Times skribent Paul Krugman, som efter presidentvalet hävdade att den amerikanska ekonomin aldrig skulle återhämta sig med Trump som president. Krugman, som tidigare har tilldelats Nobelpriset i ekonomi, är kolumnist i tidningen och skriver inte raka nyhetsartiklar.

Fulklippt fiskmatning

Sedan följer nio olika artiklar och inslag från olika amerikanska medier. Mest utpekad bli nyhetskanalen CNN, som tar fyra olika platser på listan, bland annat för att ha klippt en video där Trump ges sken av att begå ett snedsteg när han matar fiskar tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe.

På sidan nämns även att studier ska visa på att 90 procent av all amerikansk medierapportering om Trump är negativt vinklad. Vilka studier som hänvisas till anges dock inte.

Sajten låg nere

Det första tillkännagivandet av utmärkelserna gjordes av presidenten själv på Twitter, där han publicerade en länk till listan. Den första timmen efter att listan publicerades möttes dock besökare av ett felmeddelande, och det republikanska partiets hemsida låg nere.

Det är oklart om detta berodde på överbelastning eller något annat. I skrivande stund fungera sidan som normalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer