Donald Trump ser ut att hålla sitt vallöfte om att deportera personer som befinner sig illegalt i landet. Foto: Andrew Harnik/TT.

Trumps uppmaning till Republikanernas senatorer: Kom överens eller stanna kvar i Washington

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump uppmanar republikanernas senatorer att ”reda ut sina meningsskiljaktigheter” kring den nya sjukvårdsreformen som ska riva upp Obamacare – annars får de inte lämna Washington.

Samtidigt stötte Trumps inreseförbud på både rätt och fel i USA:s högsta domstol.

Donald Trump är fortsatt beslutsam. I den senaste i raden av uttalanden uppmanar han sina partikollegor – republikanernas senatorer – att komma överens.

Foto: Skärmdump Twitter

Han säger att de måste reda ut sina meningsskiljaktigheter för att få igenom lagstiftningen kring det nya sjukvårdsprogrammet som är tänkt att ersätta Obamacare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Senast på tisdagen röstades förslaget ned i den amerikanska senaten.

LÄS MER: Nytt bakslag för Trumps sjukförsäkringsförslag

Ny sjukvårdsreform ett vallöfte

Att riva upp och ersätta Obamacare har varit ett viktigt vallöfte för Trump sedan han tillträdde presidentposten i januari. På Twitter skriver den amerikanska presidenten Trump att Republikanerna ”måste hålla sitt löfte till USA”.

Foto: Skärmdump Twitter

De årliga överläggningarna innan ”The August Recess” i USA har redan skjutits fram en gång till den tredje veckan i augusti, just med hänvisning till den lagstiftning som ska bana väg för Trumps nya sjukvårdsreform.

Tillfälligt inreseförbud införs

En annan omdiskuterad fråga är den om inreseförbudet där Trump använde sig av den exekutiva ordern för att hindra inresa för medborgare från sex muslimska länder. Ordern blev inte långvarig då förbudet blockerades av landets juridiska instanser.

När frågan lyftes i högst domstolen på onsdagen slog den fast att far- och morföräldrar och annan släkt inte inkluderas i inreseförbudet. I praktiken betyder det att nära släkt till amerikanska medborgare fortsatt beviljas inresa till USA, även om de är från de sex muslimska länderna.

Till Trumps belåtenhet öppnade högsta domstolens beslut för ett separat inreseförbud för flyktingar.

LÄS MER: Trumps inreseförbud kan snart vara återinfört

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.