Stora protester mot valresultatet och för att stötta Donald Trump planeras under lördagen. Bilden visar demonstranter i Washington under fredagen. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Trumpanhängare förbereder för stora protester i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Oron växer i Washington inför demonstrationerna som väntas hållas ikväll svensk tid. Flera grupperingar som stöttar Donald Trump väntas samlas och presidenten har själv flaggat för att han kanske kommer att delta.

– Vi ser hur vissa kommunicerar på ett sätt på sociala medier som tyder på att de kommer att ta med sig skjutvapen hit, säger Peter Newsham, polischef i Washington till NBC.

De planerade protesterna kommer att inledas under lördagsmorgonen, lokal tid. Bland annat kommer profiler inom den radikala högern och konspirationsteoretiker att delta under protesterna, rapporterar Washington Post. Motdemonstrationer är planerade att genomföras i närheten.

Demonstranterna stöttas av bland annat ordföranden för gruppen Proud boys, som klassificeras som högerextrem av FBI, skriver Washington Post.

Även Infowarsgrundaren och konspirationsteoretikern Alex Jones har gått ut med att han kommer att delta i helgens demonstrationer.

Flera demonstrationer

Enligt experter på högerextremism som lokaltidningen The Washingtonian har talat med finns det en hög risk för att konflikter uppstår mellan Trumpanhängare och motdemonstranter, och det finns risk för att demonstrationerna blir våldsamma.

Polisen har fått information om demonstrationerna och uppger att de även markerat ut platser som kommer att vara avstängda under tiden. Varken polisen eller andra ansvariga myndigheter har gett något tillstånd för de totalt tre olika demonstrationerna mot valresultatet och för att stötta Donald Trump. En ansökan om tillstånd håller dock på att granskas av myndigheterna, enligt Washington Post.

Trump: ”Kanske kommer förbi”

Polisen i Washington har varnat för att ta med vapen till demonstrationerna.

– Vi ser hur vissa kommunicerar på ett sätt på sociala medier som tyder på att de kommer att ta med sig skjutvapen hit, säger Peter Newsham, polischef i Washington till NBC och tillägger att det i så fall är ett lagbrott i District of Columbia.

Under fredagen skrev Donald Trump på Twitter att han eventuellt kommer att besöka demonstrationerna själv.

”Hjärtvärmande att se det enorma stödet där ute, särskilt demonstrationerna som sprids organiskt över hela landet, bland annat en stor demonstration i Washington på lördag. Jag kanske till och med kommer förbi och säger hej”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.