Liz Cheney mötte media efter omröstningen på onsdagen svensk tid. Foto: AFP

Trumpkritik kostar Cheney hennes toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Hon stod upp mot Donald Trumps falska påståenden om ett riggat val. Nu petas Liz Cheney från sin post som Republikanernas tredje mäktigaste i representanthuset. Hon röstades bort på onsdagseftermiddagen svensk tid.

Wyomingrepublikanen Cheney har upprepade gånger attackerat expresident Trump för ”den stora lögn” som han har spridit om valfusk vid presidentvalet i november.

Republikanerna är nu vid en vändpunkt – antingen accepterar eller avvisar man Donald Trumps lögner, skrev Cheney i en skarp debattartikel i tidningen The Washington Post i förra veckan.

”Vi måste vara modiga nog att försvara de grundläggande principer som stödjer och skyddar vår frihet och vår demokratiska process. Jag tänker göra det, oavsett vad de kortsiktiga politiska konsekvenserna blir”, skrev hon.

Partigruppen röstade bort Cheney

I dag kom sanningens timme för juristen Cheney, som suttit i representanthuset sedan 2017 och genom sin roll som gruppledare är kongressens mäktigaste republikanska kvinna. På onsdag eftermiddag svensk tid möttes partigruppen och då hölls en votering om Cheneys ordförandeskap, där hon bakom stängda dörrar röstades bort, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Nationen behöver ett starkt republikanskt parti. Nationen behöver ett parti som bygger på grundläggande konservativa principer, sa Cheney själv efter omröstningen, och sade att det är vad hon kommer att kämpa för framöver, rapporterar CNN.

Liz Cheney är en av bara tio partikamrater i kammaren som röstade för att Trump skulle ställas inför riksrätt för uppvigling efter den dödliga attacken mot Kapitolium den 6 januari.

Klarade tidigare omröstning

Det kostade på. Cheney ställdes inför en form av förtroendeomröstning redan i februari. Den klarade hon enkelt med röstsiffrorna 145–61. Men därefter har partikamraterna funnit hennes fortsatt svidande kritik mot expresidenten allt svårare att smälta.

Så sent som på tisdagen skällde hon ut sina partikamrater för att de inte stått upp mot Trump.

– Att förbli tyst och ignorera lögnen stärker lögnaren. Jag kommer inte att delta i det, sade Cheney i representanthuset på tisdagskvällen, enligt Reuters.

Att Cheney petas från ledarplatsen påverkar inte bara hennes framtid och möjligheter till omval 2022. Det är även ett tydligt tecken på att Republikanerna verkligen är Donald Trumps parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.