USA:s president Donald Trump vinkar på väg in i presidenthelikoptern Marine One efter hälsoundersökningen. Foto: TT

Trumps hälsa är ”utmärkt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har ”utmärkt hälsa”. Det meddelar läkaren Ronny Jackson i ett uttalande efter att Trump genomgått den sedvanliga hälsokontrollen för presidenter, hans första sedan han tog över presidentposten.

Jackson säger att undersökningen vid Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda, cirka 13 kilometer från Vita huset, gick ”exceptionellt bra”.

”Presidenten har utmärkt hälsa och jag ser fram emot att informera om några av detaljerna på tisdag”, säger Jackson.

Skämtade om hälsokontrollen

Trump, vars matvanor och mentala hälsa har ifrågasatts, skämtade kvällen före hälsokollen om att den måste gå bra — för aktiemarknadens skull.

– Jag tror att det kommer att gå väldigt bra, sade han och lade till att han skulle bli förvånad om den inte gjorde det.

Tidigare dokument från hälsokontroller för presidenter har inkluderat värden som längd, vikt, BMI, vilopuls, blodtryck och syresättning av blodet. Men de har även innefattat mer detaljerade undersökningar av hjärta, lungor, syn, kolesterol och blodsocker och neurologiska undersökningar gjorts.

Medicinsk bakgrund och nuvarande medicineringar har också inkluderats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.