Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trumps fastighetsskötare och personliga assistent anlände i dag till domstolen i Florida Foto: Chandan Khanna/AFP/TT

Trumps assistenter åtalas: Försökte gömma hemliga dokument

Uppdaterad
Publicerad

De misstänks för att ha försökt gömma hemliga dokument, radera övervakningsbilder och ljugit för FBI.

I dag infann sig två av Donald Trumps assistenter i rättsalen, åtalade för flera brott relaterade till de hemligstämplade dokumenten i Trumps hus i Florida.

Donald Trumps fastighetsskötare och personliga assistent infann sig i dag i rätten. De två är misstänkta i ett av de tre åtalprocesser som riktats mot Trump.

Den tidigare presidenten misstänks för att ha tagit med sig hemligstämplade dokument till sin privata bostad efter att han lämnade presidentposten. Enligt åklagaren fick Trump hjälp att dölja och förstöra bevis för detta av sina anställda.

Assistenten hävdade i rätten att han är oskyldig. Hur fastighetsskötaren ställer sig till anklagelserna fick skjutas upp eftersom han ännu inte har en advokat i delstaten Florida.

Syns flytta lådor

Centralt för åtalet är övervakningsfilmen från Trumps fastighet i Mar-a-Lago. Åklagaren påstår att Trump bett att övervakningsbilderna skulle raderas efter att FBI och justitiedepartementets utredare besökt fastigheten för att hämta de dokument som Trump tagit med sig från Vita huset.

Anledningen uppges vara att man på övervakningsfilmen ser hur Trumps assistent flyttar lådor med dokument ur ett förrådsrum. Enligt åtalet gjordes det på uppmaning av Trump i syfte att gömma dokumenten både från utredarna, men även från Trumps egna advokater.

Tros ha ljugit i förhör

Fastighetsskötaren ska även ha frågat en annan anställd i fastigheten hur länge övervakningsfilmerna sparas i systemet och ska då ha sagt att chefen vill att de raderas, står det i åtalet.

I förhör ska han även sagt att han aldrig sett några lådor med dokument i huset över huvud taget, vilket åklagaren menar är en lögn.

Visade hemliga dokument på golfklubben

Cirka 40 åtalsspunkter har riktats mot Trump i anslutning till det så kallade ”dokumentfallet”. Bland annat för att han tagit hem hemliga dokument och sedan förvarat dem på ett osäkert sätt, som i badrummet, i duschen och i en balsal.

Enligt åklagarna ska Trump även ha visat sekretessbelagd information för personer som inte var godkända att ta del av den på sin golfklubb i New Jersey.

Åtalen mot Trump

Det pågår just nu flera åtalsprocesser mot Donald Trump.

• 6 januari-fallet

Trump är här åtalat för tre punkter kopplade till hans påstådda försök att behålla makten efter valet 2020 och omkullkasta valresultatet. Brotten han misstänks för ska ha skett under perioden mellan valdagen och stormningen av kapitolium den 6 januari 2021.

• Dokumentfallet

Denna utredning handlar om hur Trump hanterat känsliga dokument efter att han lämnade presidentposten. Trump ska ha tagit med sig ett hundratal hemligstämplade dokument till sin bostad i Florida. Han är åtalad på 37 punkter, bland annat för att ha visat dem för utomstående och för att ha försökt hindra myndigheterna från att ta tillbaka dokumenten.

• Manhattanfallet

Det här åtalet leds av distriktsåklagaren på Manhattan som utreder Trump dels för att ha betalat 130 000 dollar till porrskådespelerskan Stormy Daniels för att hålla tyst om sin påstådda affär med Trump. Pengar ska även ha betalats för att tysta flera andra personer, enligt åklagaren. Att betala personer för att hålla hålla tyst om någonting är i sig inte olagligt, det brott Trump påstås ha begått är att ha förfalskat dokument relaterade till betalningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.