I ett gemensamt uttalande kritiserar amerikanska universitet Trump-administrationens ”politiska inblandning” i utbildningssystemet.
– Det är en attack mot hela systemet för högre utbildning i USA och vi måste tala med en röst mot försöken att montera ner och hota våra universitet, säger Lynn Pasquerella, ordförande i samlingsorganisationen American Association of Colleges and Universities som publicerat uttalandet.
Pasquerella beskriver en uppsjö av lagförslag som enligt henne försökt kontrollera läroplanen, urholkat rättigheterna för hbtq-personer, för att minska anställningstider och tysta personer som engagerar sig för Palestina.
– Universitet har fått finansiering borttagen i ett försök att införa en ideologisk agenda hos dem, säger Pasquerella.
”Livräddande forskning hotas”
Harvard, som vägrat rätta sig efter de nya kraven på att bland annat avbryta satsningar på inkludering, fick sitt miljardstöd fryst av regeringen.
Finansieringen som nu är hotad går i många fall till forskning inom bland annat cancer och diabetes, säger Lynn Pasquerella.
– Att hota med att ta bort finansieringen är inte bara en akademisk fråga, det är en fråga om liv och död för många individer.
”På sätt och vis ett brott”
Hans Adolfsson, rektor på Stockholms universitet, blev överraskad av Trumps sanktioner och politiska krav på universiteten.
– Det Trump-administrationen har gjort nu, att gå in diktera vad som får forskas på vad man inte får forska på är ju direkt ett hot mot den akademiska friheten.
Den akademiska friheten, att bedrivna forskning och undervisning utan påverkan av ”vetenskapligt ovidkommande” politiska intressen, är skyddad under internationell lag.
Enligt Adolfsson skulle Trump kunna göra sig skyldig till ett brott.
– Ja, på sätt och vis är det ju så och och det är det stora hotet som jag ser.
Kan driva forskare till Sverige
Hoten om nedskärningar och osäkerheten om framtiden på amerikanska universitet kan få effekter även i Sverige.
– Det är många amerikanska forskare som har hört av sig till oss på svenska lärosäten och och ställt frågor om möjligheter att komma till Sverige, säger Hans Adolfsson.