President Trumps nya mediestrateg Anthony Scaramucci rensar i Twitterflödet. Foto: Reuters/TT

Trumps nya mediestrateg ger upp gamla åsikter

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps nya kommunikationschef har gått igenom sin Twitterhistorik och rensat bort spår av åsikter som inte delas av presidenten. Det berättar han själv, dagen efter att han tillträdde sitt nya jobb.

”Full transparens: Jag tar bort gamla Twitterinlägg. Äldre åsikter har utvecklats och bör inte vara en distraktion. Jag tjänar presidentens agenda och det är allt som spelar roll”, skriver Anthony Scaramucci på Twitter.

Senare följde han upp med ytterligare ett inlägg där han beskriver sig själv som ”tjockhudad”.

Tog ställning för homoäktenskap

Invandring, klimatförändringar, islam och vapenlagar är några av de frågor där Scaramucci tidigare uttryckt åsikter som avviker från Trumps. I en tweet från 2012 tog han ställning för homoäktenskap, mot dödsstraff och för aborträtt – hållningar som ofta förknippas med Demokraterna, som i dag är oppositionsparti.

Vita Husets presschef Sean Spicer valde oväntat att avgå i fredags i protest mot värvningen av den tidigare finansmannen och tv-kommentatorn Scaramucci.

LÄS MER: Trumps presschef Sean Spicer avgår

”En underbar människa”

Scaramucci inledde sitt värv med att berömma sin chef.

– Presidenten har väldigt bra karma, sade Scaramucci enligt nyhetsbyrån AP i sin första presskonferens som kommunikationsansvarig, på fredagen amerikansk tid.

– Han är verkligen en underbar människa.

Scaramucci fällde omdömet i samband med att han försvarade presidenten efter frågor från pressuppbådet om hur det egentligen står till bakom kulisserna i Vita huset. Det finns en skillnad mellan hur medierna och det amerikanska folket uppfattar sin president, sade han, och upprepade flera gånger att han ”älskar” Trump innan han avslutade med en slängkyss till de samlade reportrarna.

LÄS MER: Spicer: Inte ens Hitler gasade sitt eget folk

Oerfaren

Den före detta Wall Street-finansmannen och sedermera tv-kommentatorn tillträder sitt nya jobb utan någon tidigare regeringserfarenhet. 53-årige Scaramucci har länge haft affärsmässiga och politiska band till Trumpfamiljen och presidenten uppges ha imponerats av hans återkommande försvar av Vita huset.

34-åriga Sarah Huckabee Sanders, som tar över jobbet som presschef efter Sean Spicer, spelade en mer tillbakadragen roll under fredagens presskonferens. Hon har en längre politisk karriär bakom sig, bland annat som medarbetare till sin far, den före detta guvernören Mike Huckabee.

LÄS MER: Spicer: Trump viker inte om avlyssning

Önskar Spicer pengar

Enligt uppgifter i amerikanska medier valde Spicer att avgå på grund av missnöje med tillsättandet av Scaramucci. Men i offentliga uttalanden uttryckte han sig hövligt om sina efterträdare:

– Det är bäst att ge dem möjligheten att börja från noll och utvärdera vad vi har gjort, för att komma underfund med vad som funkar och vad som måste förbättras, säger han till Washington Post.

I ett Twitterinlägg hyllar presidenten Spicer och tillägger att hans ”framtid är ljus”. Även Scaramucci hade goda ord till övers för Spicer:

– Jag hoppas att han går vidare med att tjäna mycket pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.