Starka reaktioner efter Trumps uttalande, berättar Carina Bergfeldt. Foto: Anders Mohlin/SVT

Trumps ”skitländer”-kommentar kritiseras hårt i USA

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps uttalande om afrikanska länder som ”riktiga skitländer” har blivit stor nyhet i amerikanska medier och kritiserats hårt.
– Samtliga tv-kanaler som Fox, CNN och NBC har haft det som toppnyhet under kvällen, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Det var efter att en partiöverskridande grupp av senatorer kommit med ett förslag som skyddar en grupp unga migranter från att utvisas i USA som Donald Trump ska ha frågat:

– Varför vill vi få hit alla dessa människor från riktiga skitländer?

Trumps ordval och hans ståndpunkt har kritiserats hårt i USA, berättar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Reaktionerna har varit gigantiska från båda partier. Flera kända republikanska namn kräver att presidenten ska be om ursäkt, säger hon.

”Finns det ingen som försöker hålla tillbaka honom?”

Flera har kritiserat den rasistiska tonen i det som Donald Trump har sagt och menat att det inte är så en amerikansk president ska tänka.

– Nu har frågan börjat ställas om det inte finns någon som försöker hålla tillbaka honom, säger Carina Bergfeldt.

Samtidigt har uttalandet försvarats av Trumpanhängare.

– De menar att  det presidenten har sagt har misstolkats och att det han har menat är att USA ska satsa på folk med bättre utbildning. Det har i sin tur väckt stor ilska från andra sidan som har frågat sig hur mycket Donald Trump kan säga utan att hans anhängare tar avstånd från honom, säger Carina Bergfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.