Paul Manafort var tidigare Donald Trumps kampanjchef. Foto: TT

Trumps tidigare kampanjchef fängslas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort flyttas från sin husarrest – och placeras i fängsligt förvar.
Orättvist, tycker Trump, som dessutom anser att den särskilda ryssutredningen har blivit ”totalt diskrediterad”.

En federal domstol i Washington DC beslutar att Manafort ska placeras i fängsligt förvar i väntan på rättegångar, i ljuset av att han nyligen åtalades för motsvarande övergrepp i rättssak.

– Du har missbrukat det förtroende du har givits, sade domaren Amy Berman Jackson till Manafort.

Han anses bland annat ha försökt manipulera vittnen i Europa, via telefon och krypterade sms hemifrån, att säga att det lobbyarbete de gjorde för honom enbart berörde Europa och inte USA.

Trump kommenterar

”Wow, vilken tuff dom för Paul Manafort”, skriver president Trump i en kommentar på Twitter.

”Visste inte att Manafort var ledaren för maffian. Väldigt orättvist!”

Bakom åtalet mot Paul Manafort står den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt eventuella kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps valkampanj.

Trump har återkommande beskrivit utredningen som en häxjakt. Justitiedepartementet har utrett underrättelsetjänsten FBI:s agerande inför valet och kommit fram till att den agerat opartiskt. Presidenten anser att rapporten samtidigt friar honom från alla anklagelser om samarbete med Ryssland och försök att hindra den pågående utredningen.

– Jag gjorde inget fel, det fanns inga hinder. Rapporten i går kunde på ett utförligt sätt visa detta och jag tycker att Mueller-utredningen har blivit totalt diskrediterad, sade Trump vid en pressträff utanför Vita huset tidigare på fredagen.

Misstänkt konspiration

Totalt har Robert Mueller riktat formella anklagelser mot 20 personer och tre företag under de 13 månader som utredningen har pågått.

Advokaten och lobbyisten Manafort var Trumps kampanjchef mellan juni och augusti 2016. Han har tidigare åtalats för bland annat penningtvätt och för att ha undanhållit information om att han tidigare arbetat för ett proryskt ukrainskt parti. Han står åtalad på tolv punkter, bland annat för konspiration mot USA, men nekar till samtliga anklagelser.

Vid dagens förhandlingar rev domstolen också upp ett tidigare beslut om att Manafort skulle kunna släppas fri mot en borgen på motsvarande 85 miljoner kronor.

Två rättegångar mot honom planeras: i delstaten Washington i september och i Virginia i juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.