Trycket mot oppositionella ökar i Nicaragua inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Nicaragua närmar sig och trycket på de som ställer sig emot sittande presidenten Daniel Ortega ökar. Många har gripits och anklagas nu för landsförräderi.

– De förtjänar inte att kallas nicaraguaner, sa Daniel Ortega i ett tal tidigare i sommar.

Daniel Ortega valdes till president första gången 1984 och ledde landet till 1990. År 2007 återkom han till makten och har sedan dess styrt landet. Sedan 2017 är Ortegas hustru Rosario Murillo landets vicepresident.

Nicaragua går till presidentval i november och under sommaren har flera politiker och oppositionella gripits eller frihetsberövats. Enligt Human Rights Watch finns just nu över hundra politiska fångar i landet.

Många har fängslats och anklagas nu för landsförräderi. En av dem är Ana Lucía Álvarez syster.

– Det känns fruktansvärt, vi vet inte hur de har det och vad man gör med dem.

Kallats för diktator

Människorättsorganisationer anklagar landets regeringen för att fabricera bevis mot oppositionella, USA har infört sanktioner mot ett antal nicaraguaner och kallar landets ledare för ”en diktator”.

Talmannen i parlamentet har sagt att den sittande presidenten Ortega inte bara kommer att ställa upp för omval, utan att hans seger blir ”odiskutabel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.