Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från jordbävningen i Japan. Nu varnas det för efterskalv i flera regioner. Foto: Reuters.

Kraftig jordbävning i Japan

Uppdaterad
Publicerad

En tsunamivarning utfärdades efter att en kraftig jordbävning skakade Ishikawa i Japan. Sex personer dog och boende uppmanades att evakuera områden efter att byggnader kollapsat.

Minst sex person har dött efter nyårsdagens jordbävning i Japan, rapporterar Reuters. Skalvet hade en magnitud på 7,6 och hade sitt epicentrum i Ishikawa-regionen, beläget på landets västra kust.

En tsunamivarning utfärdades för landets nordvästra kust och människor som befann sig i området uppmanades att genast evakuera. Under måndagseftermiddagen sänktes tsunamivarningen.

Ishikawa-regionen drabbades under nyårsdagen av en kraftig jordbävning, en person uppges ha dött bland rasmassorna i staden Shika. Foto: Mapcreator/SVT Nyheter

Stora skador

I nuläget är det oklart hur omfattande skadorna efter jordbävningen är. På den japanska västkusten har flera byggnader kollapsat och i minst sex bostäder har människor fastnat under rasmassorna, skriver Reuters.

– Det här är en stor jordbävning. Vi kommer att se stora skador på byggnader och infrastruktur, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi.

Efter skalvet drabbades över 30 000 bostäder i området närmast epicentrum av strömavbrott , flera stora motorvägar stängdes av och ett antal personer fördes till sjukhus.

Varnar för efterskalv

Det har rapporterats om ett tjugotal mindre efterskalv i området och lokala myndigheter uppmanade människor att inte återvända till sina hem – trots att tsunamivarningen sänkts.

Yoshimasa Hayashi, talesperson för den japanska regeringen, betonade att det under måndagen fortfarande fanns risk för tsunamivågor uppemot tre meter höga och att flera efterskalv är att vänta.

– Varje minut räknas, snälla evakuera till ett säkert område omedelbart, sade han till den japanska tv-kanalen NHK TV.

Den japanska regeringen meddelade att ett kärnkraftverk som ligger i området inte har drabbats av skador.

Tsunamivarning. Här varnade japanska myndigheter för tsunamivågor. Foto: Japans meteorologiska institut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.