Bilden, tagen Indonesisk polis vid en båtbygga på en av Giliöarna norr om ön Lombok, visar hundratals människor på väg att lämna turistparadiset efter jordskalvet. Mer än tusen turister har evakuerats. Foto: Indonesisk polis/TT

1 200 turister flyr från skalvområdet i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med magnituden 7.0 har inträffat norr om öarna Lombok och Bali i Indonesien. Samma område drabbades av en jordbävning för en vecka sedan, då flera dödsoffer krävdes.

Minst 105 personer har omkommit på den populära turistön Lombok, uppger indonesiska myndigheter enligt AP under måndagsmorgonen. Dödssiffran kan komma att stiga ytterligare då räddningsinsatserna ännu inte har nått alla områden som drabbats av skalvet.

Hundratals uppges vara skadade och hundratals byggnader har skadats eller förstörts.

Omkring 1 200 indonesiska och utländska turister ska evakueras från Giliöarna strax utanför Lombok.

En administrativ chef säger att det är svårt att få en överblick över situationen, då skalvet orsakat strömavbrott.

UD uppger under tisdagsmorgonen att man inte har uppgifter om att någon svensk har dödats eller skadats. Moa Haeggblom på presstjänsten säger att den svenska ambassaden i Indonesiens huvudstad Jakarta följer utvecklingen och är i kontakt med lokala myndigheter.

– Uppskattningsvis befinner sig mellan 3 000 och 4 000 svenskar i Indonesien. Av dem befinner sig mellan 300 och 500 på ön Lombok, inklusive Giliöarna. Det är svårt att säga ett exakt antal men det är uppskattade siffror vi har, säger Moa Haeggblom. 

Myndigheterna utfärdade en tsunamivarning efter skalvet, som var på tio kilometers djup, men den hävdes senare.

13 000 hus har rasat

Den indonesiska katastrofmyndigheten säger att mer än 13 000 hus har rasat ihop och att det kan ta tid att röja upp eftersom man saknar kraftig utrustning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ambulanser åker kors och tvärs över Lombok för att hjälpa skadade, men katastrofmyndighetens talesperson Sutopo Purwo Nugroho säger att akutmottagningarna svämmar över och att några patienter vårdas på parkeringsplatser.

Andra jordbävningen på kort tid

För en vecka sedan omkom 16 personer och hundratals skadades på Lombok, i samband med en jordbävning som hade magnituden 6.4.

Myndigheterna uppgav på fredagen att över 500 efterskalv inträffat sedan förra veckans jordbävning.

Jordskalvet inträffade norr om öarna Lombok och Bali i Indonesien. Foto: Google maps

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.