Tsunamivarning i Oceanien

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv har inträffat utanför Salomonöarna. Vågorna kan nå kustområden inom tre timmar och en tsunamivarning har utfärdats i södra Stilla havet. ”Det kan leda till en liten tsunami som kan märkas, men inte som orsakar en världskatastrof”, säger seismologen Reynir Bödvardsson.

Skalvet med magnituden 7,8 inträffade sju mil utanför ön Makira klockan 18.38, svensk tid. Enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS inträffade skalvet på 49 kilometers djup.

– Jordskalvet var ett av de största och längsta jag någonsin har känt. Jag är född här och har bott här största delen av mitt liv, säger Tali Hong, som bor i Salomonöarnas huvudstad Honiara, till CNN och fortsätter:

– Jag har precis kollat med mina grannar det omgivande området; det finns inga synliga skador. Men, vi har ingen elektricitet för tillfället.

En hotellgäst säger till CNN att hon sökte sig till ett högre beläget område efter tsunamivarningen.

– Uppe på hotellets tredje våning där jag var, svajade hela byggnaden – som att rida på en våg, säger Leota.

Strax efter skalvet inträffade ytterligare ett skalv med magnitud 5,5 i samma område.

Hawaii kan vara i riskzonen

En tsunamivarning har utfärdats för södra Stilla havs-regionen. Det kan bli en till tre meter höga vågor längs några av Salomonöarnas kuster och vågor under en meter på Papua Nya Guinea och Vanuatu, skriver CNN.

”Baserat på all tillgänglig information kan en tsunami ha utlösts av den här jordbävningen som kan vara destruktiv för kustområden, även långt från epicenter. En utredning pågår för att avgöra om det finns ett tsunamihot mot Hawaii”, uppger tsunamivarningscentret Pacific Tsunami Warning Center.

Förutom Salomonöarna ligger Vanuatu, Papua Nya Guinea, Nya Kaledonien, Tuvalu, Kosrae och Nauru i riskzonen för tsunamivågor. Myndigheterna varnade inledningsvis för att även Hawaii kunde komma att drabbas, men uppgav senare att det inte fanns någon risk, skriver AP.

Byggnader kollapsade

Chefen för Salomonöarnas katastrofmyndighet har fått rapporter om kollapsade byggnader i byar på ön Makira. Han har dock inte fått några rapporter om dödsfall.

– Byar som vi har haft kontakt med har evakuerat, faktiskt har de flesta av de samhällen som vi har talat med redan evakuerat, säger han till Reuters.

En liten tsunami

Reynir Bödvardsson, seismolog vid Uppsala universitet, bedömer att jordskalvet inte kommer att få några katastrofala konsekvenser.

– Magnituden är 7,7 och då är min bedömning att det inte är något större bekymmer. Det kan leda till en liten tsunami som kan märkas, men inte som orsakar en världskatastrof, säger han till TT.

– Hade magnituden varit 8 eller över, som det först rapporterades, kunde det ha blivit en omfattande konsekvenser kring hela Stilla havet. Men det här är precis på gränsen. Vissa människor kan komma till skada, men vi talar inte om tio- eller hundratusentals personer.

Oklart hur många som kan drabbas

I Papua Nya Guinea bor cirka 7,7 miljoner invånare, i Salomonöarna är det cirka 622.500, i Vanuatu cirka 272.300, i Nya Kaledonien cirka 256.800, och i Nauru cirka 9.500 invånare, enligt Nationalencyklopedin. Hur många som bor i de kustområden som kan komma att drabbas av en tsunami är mer oklart, skriver TT.

Hur svåra effekter en tsunami får beror bland annat också på hur stort havsdjupet är nära kusten samt hur låg- eller höglänt terrängen är där den slår in.

Inledningsvis rapporterades skalvet ha magnitud 8,0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.