Vulkanutbrott och tsunami i södra Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamivarningar utfärdades för flera önationer i södra Stilla havet, Japan och USA sedan en undervattensvulkan nära Tonga haft ett utbrott som orsakat vågor i stora delar av regionen.

Vulkanutbrottet ägde rum på lördagseftermiddagen lokal tid, och tsunamivågor har observerats både i närheten av Tongas huvudstad liksom på amerikanska Samoa. Bilder från privatpersoner visar hur vågorna slår in mot bostäder och andra byggnader.

Flyr från vattenmassor

Videosnuttar utlagda på sociala medier visar hur invånare på öar i Tonga flyr från framrusande vattenmassor vid stränderna. Även landets kung Tupou VI övergav sitt palats, som ligger nära stranden, rapporterar medier i regionen.

Undervattensvulkanen Hunga ligger i havet drygt sex landmil norr om Tonga. Den 20 december vaknade den till liv med flera mindre utbrott för att sedan tystna igen. Fram till på lördagen då den hade sitt kraftigaste utbrott hittills.

Satellitbilder visar hur ånga och aska snabbt bildar ett gigantiskt svampformat moln som sägs nå två mil upp i atmosfären.

En tsunamivarning utfärdades för flera av de små ö-nationerna som finns i området, men det finns under söndagen inga rapporter om personskador dödsfall orsakade av tsunamivågorna.

Stort område

Vågor med en höjd på mellan 50 och 90 centimeter uppmättes utanför Tongas huvudstad Nuku'alofa och Pago Pago, huvudstad på amerikanska Samoa.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sa vid en presskonferens på söndagen att man fått kontakt med huvudstaden Nuku’alofa, som hittills befunnit sig i radioskugga på grund av avbrutna tele- och internetkommunikationer.

– Nuku’alofa är täckt av tjocka moln av vulkanisk aska men läget är i övrigt lugnt och stabilt, sa Ardern.

Hon betonade dock att situationen är ”oerhört alarmerande”.

Även på ögruppen Fiji längre österut observerades kraftiga vågor. Den tsunamivarning som utfärdades för Hawaii, betydligt längre ut i Stilla havet, drogs under lördagen tillbaka.

Länder varnar: Håll er borta från vattnet

Någon tsunamivarning för Australiens fastland har inte gått ut. Däremot skickade Australiens nationella vädermyndighet ut en varning om tsunamivågor för vissa öar och delar av landets östra kust, där människor i området uppmanades att hålla sig undan från vattnet.

Liknande rekommendationer utfärdades för människor längs Stillahavskusten i Japan och USA. 230 000 personer uppmanades under söndagen att lämna sina hem i Japan, rapporterar Reuters.

De varningar som utfärdades i USA och Japan har nu dragits tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.