Youtube-stjärnorna Logan Paul (vänster) och KSI (höger) ska mötas i boxningsringen på Manchester Arena i England. En returmatch kommer att hållas i USA. Foto: TT

Tungviktare på Youtube möts i boxningsringen

Uppdaterad
Publicerad

Har ”internets största evenemang genom tiderna” flugit dig över huvudet? Här är allt du behöver veta om boxningsmatchen mellan två Youtube-tungviktare – som kan bli den mest strömmade händelsen någonsin.

Internetduellen som nu ska bli en amatörboxningsmatch i den fysiska verkligheten står mellan den brittiske komikern och rapparen KSI, 25 år, och den amerikanske skådespelaren och före detta boxaren Logan Paul, 23 år. Båda är mest kända för sina Youtube-kanaler där deras klipp strömmats flera miljarder gånger vardera.

Mer än 15 000 biljetter har sålts till boxningsmatchen, men den stora publiken väntas på Youtube. Sociala medier-kännare tror att rekordet efter det brittiska kronprinsparet Kate och Williams bröllop på 72 miljoner strömningar för ett enda evenemang kommer att bräckas under KSI och Logan Pauls möte, skriver BBC.

Betala för att titta

Men evenemanget är också en form av Youtube-experiment. Åskådare måste betala ungefär 90 svenska kronor (7,5 pund) för att kunna strömma matchen eftersom sändningen är en del av Youtubes ”betala per visning”-koncept.

– Det finns en kultur på Youtube av att inte köpa, så vi får se hur många som väljer att titta, säger KSIs manager Liam Chivers till BBC.

Han menar att det är första gången som betalningskonceptet prövas och att det, även om det skulle ses som ett misslyckande, bara behövs några hundratusentals köp för att täcka evenemangets kostnader.

Kontroverisell bakgrund

Både KSI och Logan Paul har kontroversiella bakgrunder med filmer och uttalanden som mött stark kritik. KSI har bland annat blivit anklagad för att ha uttryckt sig nedsättande mot kvinnor i vissa Youtube-klipp och Logan Paul orsakade skandal genom att filma ett död man i en skog i Japan.

Youtubern Logan Paul mötte i januari 2018 stark kritik efter att ha lagt upp en film där han och några av hans vänner stötte på en död manskropp i en skog i Japan. Skogen ligger vid foten av berget Fuji och är känd för att vara en plats där många begår självmord. Foto: Phil McCarten/TT

Kontroverserna har dock inte fått deras popularitet att minska, och den senaste tiden har de gött sina fans med en internetfejd mellan sina Youtube-kanaler. Med hjälp av Youtube-klipp fulla av förolämpningar och presskonferenser med högt temperament har de lyckats piska upp en stark rivalitet mellan sina internet-personor och därmed mellan sina fans.

Skriver internethistoria

Under lördagen möts de i boxningsringen på Manchester Arena i England för att göra upp. Som uppvärmningsmatch kommer deras bröder Jake Paul (Logan Pauls bror) och Deji (KSIs bror) – även de kända youtubers – att boxas.

Youtubern Jordan Antle, som går under namnet TheFearRaiser, menar att evenemanget kommer att bli ett av de största i internets historia.

– Att se två youtubers med massor av fans mötas i en direktsänd fajt är helt nytt. Det är en väldigt märklig kombination av två världar och attraherar många tittare eftersom det är så unikt och annorlunda, säger han till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.