Foto: TT

Tunisien stoppar alla flyg från Förenade Arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

På julafton införde Tunisien ett stopp för alla emiratiska flyg från att landa på dess mark. Stoppet är ett svar på att flygbolag som tillhör Förenade Arabemiraten hindrat tunisiska kvinnor från att flyga till landet. Enligt tunisisk tv ska Förenade Arabemiraten haft underrättelser om att en tunisisk kvinna skulle begå terrordåd i landet.

Sedan i fredags har Förenade Arabemiraten vid flera tillfällen tillfälligt stoppat tunisiska kvinnor och flickor från att ta sig ombord för att kunna flyga till landet eller mellanlanda där.

För en lokal radiostation berättar en av kvinnorna som stoppades att hon på flygplatsen fick höra att en kvinna under 30 med tunisiskt pass inte kan flyga med bolag som tillhör Förenade Arabemiraten.

En annan kvinna i samma situation berättar att män och pojkar fick gå ombord på flygplanet, men inga kvinnor under 30.

”Undvik försök till tolkning”

Enligt emiratiska diplomater handlar det om ”säkerhetsskäl”.

”Vi har kontaktat våra tunisiska bröder angående säkerhetsinformation som nödvändiggjorde specifika och tillfälliga åtgärder”, skriver Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash på twitter.

Han tillade att landet ”uppskattar och respekterar tunisiska kvinnor” och att man bör ”undvika försök till tolkning och fel” med anledning av de tillfälliga reseförbuden.

Tunisien stoppar emiratiska flyg

På juldagen klarnade nyheten något. Enligt Reuters rapporterade tunisisk stats-tv att Förenade Arabemiraten hade underrättelser om att tunisiska kvinnor eller kvinnor med tunisiska pass skulle begå terrorhandlingar.

Tunisien svarar nu på inskränkningen mot deras medborgare genom att själva stoppa alla emiratiska flyg från att landa i Tunisien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.