Jubel när Tunisiens nya grundlag antogs Foto: TT

Ökade rättigheter för kvinnor i Tunisiens nya grundlag

Uppdaterad
Publicerad

Tunisien är lite av den arabiska vårens solskenshistoria vilket nu bekräftas av den nya grundlagen som undertecknades på måndagen.

Tunisien har fortfarande enorma problem med dålig ekonomisk utveckling och massarbetslöshet. Landet har plågats av terrordåd, politiska mord och protester mot det största partiet, det islamistiska Ennahda-partiet.

Men till skillnad från Egypten har islamisterna valt en kompromisslinje. Den islamistiska dominerade regeringen avgick frivilligt och lämnade plats för en expeditionsministär som bland annat skulle se till att grundlagen blev färdig.

Inte baserad på sharia

Nu är den färdig och bedömare anser den vara en av de mest demokratiska författningarna i arabvärlden. Den är inte som de flesta grundlagar i arabvärlden baserad på den muslimska rätten, sharia.

Den ger varje medborgare rätt till fri religionsutövning. Det betyder inte bara rätten att dyrka islam, judendom eller kristendom, utan också rätten att vara ateist.

Den garanterar också kvinnornas rätt. Kvinna och man är jämställda enligt grundlagen och staten får i uppgift att värna kvinnans rättigheter.

Den förbjuder också uppmaningar till våld, vilket innebär att en rad extrema muslimska rörelser kan hamna inför domstol.

Två års arbete

Den ger alla rätten till rättvisa rättegångar och förbjuder tortyr.

Det har tagit två år att avsluta lagen. Ibland har arbetet varit hotat av misshälligheter mellan oppositionen och den tidigare islamistiska regeringen men till sist har man lyckats.

Den antogs i söndags med 200 av 216 röster. En av de mest debatterade artiklarna är den om religions- och åsiktsfrihet. Och det finns fällor.

–- Denna grundlag är inte perfekt men den är beslutad i samförstånd, sade den grundlagsstiftande församlingens talman Mustafa Ben Jaar efter omröstningen.

Vag formulering

Extrema religiösa grupper har – i kompromissens tecken – fått igenom en formulering om att ”attacker mot det heliga” ska förbjudas.

– Denna formulering är vag, säger Amna Guelleli, representant i Tunisien för

Den USA-baserade Human Rights Watch till nyhetsbyrån Associated Press (AP).

Enligt Amna Guelleli finns det dock tillräckligt många garantier i grundlagen som motverkar att denna paragraf missbrukas. De senaste åren har antalet åtal för kritik av religionen ökat.

Grundlagen är en historisk kompromiss som kan tjäna som modell för andra länder i regionen, menar grundlagsexperten Slim Longhmani, enligt AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.