Chamseddine Bourassine ombord på sin fiskebåt. Foto: SVT

Tunisiska fiskare släppta – anklagades för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Palermo i Italien beordrade på lördagen att sex fiskare från Tunisien ska släppas på fri fot. De anklagades för människosmuggling efter att ha bogserat en båt med flyktingar in på italienskt vatten.

En av de nu frisläppta männen är Chamseddine Bourassine, som SVT tidigare har intervjuat. Bourassine är talesperson för fiskarna i den tunisiska hamnstaden Zarzis, som tillsammans har räddat tusentals flyktingar och migranter från att drunkna i Medelhavet. Hans släkting Monya Ghazala som bor i Sverige är lättad efter dagens besked.

– Det är jätteroligt. Vi fick besked i dag runt 12-tiden.

Tillåts återvända hem

Fiskarna greps av den italienska kustbevakningen i början av september. De bogserade då en båt med flyktingar som hamnat i sjönöd in på italienskt territorium.

Tunisierna säger att de försökt larma när de fann flyktingbåten, men italienska åklagare menade att det inte fanns bevis på något nödrop. Fiskarna anklagades för människosmuggling och riskerade upp till 15 år i fängelse.

Rättegången på Sicilien inleddes på fredagen och dagen efter kom beskedet att de sex männen släpps och tillåts återvända till Zarzis.

Nervöst dygn

Monya Ghazala säger att hon inte har tvivlat på att Chamseddine Bourassine är oskyldig men att det har varit ett nervöst dygn.

– Man vet ju aldrig. Alla har gått runt och tänkt ”Hjälp, varför tar det sån tid?”. Men nu känns det jätteskönt, säger hon till SVT Nyheter.

Efter gripandet av männen så har det varit protester utanför Italiens ambassad i Tunis och Tunisiens utrikesdepartement har krävt deras frisläppande.

De italienska advokaterna säger i ett uttalande på lördagen att dagens domstolsbeslut visar att hela åtalet byggde på ett missförstånd, rapporterar The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.