30-årige Nikola Besednik, kaféägare i Split, tror inte att turismen kan få fart på Kroatiens ekonomi – för många i landet jobbar svart, säger han. Foto: Iva Horvatovic / SVT

”Turismen hjälper inte när många jobbar svart”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan ett år av politisk instabilitet är det dags för nyval i semesterfavoriten Kroatien. Landets två stora partier har kämpat med att bilda en fungerande regering sedan det unga partiet Most, som kräver stora förändringar av bland annat det politiska systemet, blev vågmästare i senaste valet.

Man får spänna öronen för att höra kroatiska på gatorna i centrala Split. Det är början på september och turistsäsongen lider mot sitt slut, men fortfarande fylls stadens gator av tyskar, fransmän och svenskar som vallas runt mellan sevärdheterna.

Väldigt lite i Split skvallrar om den politiska turbulensen Kroatien har varit i det senaste året. På söndag väntas omkring 60 procent av kroaterna gå till vallokalerna för andra gången på tio månader.

Rekordjämnt förra gången

Förra gången blev det dramatiskt. En dryg procent skiljde de två stora koalitionerna åt, å ena sidan Patriotiska koalitionen ledd av högerkonservativa HDZ, å andra sidan Kroatien växer (numera Folkets koalition), ledd av socialdemokraterna i SDP.

Till slut blev det det tredje största partiet, debutanterna i Most, som avgjorde saken genom att ge sitt stöd till de högerkonservativa.

Det var också Most som några månader senare ryckte mattan under fötterna på HDZ när det avslöjades att partiledaren Tomislav Karamarkos fru Ana, via en lobbyist fått pengar från det ungerska företaget Mol, som just nu är mitt i ett skiljeförfarande med Kroatiens regering över det gemensamt ägda oljebolaget Ina.

Most, som hade gått till val på att vilja göra drastiska förändringar inom den kroatiska politiken och kritiserat politikernas privilegier, hotade med en förtroendeomröstning, men Karamarko föregick dem och avgick från sin post som högerkonservativ ledare och vice premiärminister.

En förtroendeomröstning hölls ändå, nu pådriven av SDP, och högerregeringen förlorade den strax innan parlamentets sommaruppehåll. Kort därefter utlyste president Kolinda Grabar-Kitarovic ett nyval.

Många svarta jobb inom turismen

Precis som förra gången är ekonomin den viktigaste frågan. Bland annat handlar det om att hitta året om-arbete till de många unga kroaterna som nu försörjer sig på att jobba inom serviceyrken under turistsäsongen.

Turismbranschen i Kroatien är enorm, och sätter nya rekord varje år, men trots detta har Kroatien bland de svagaste ekonomierna i EU. 30-årige Nikola Besednik som äger ett café vid den romerska kejsarens Diocletianus palats säger att turisterna inte hjälper Kroatiens ekonomi när så många inom branschen fortfarande jobbar svart.

– Man arbetar tolv timmar om dagen, men chefen skriver upp åtta. Ber gästen inte om kvitto, blir tjänsten inte registrerad. Att fler turister kommer hit betyder inte att vi får det bättre, säger han uppgivet medan han gör kaffe åt gästerna.

Nikola har dock ännu inte gett upp hoppet om att situationen kan ändras, trots att “Kroatien ligger tio år efter resten av EU”, och på söndag kommer han ta sig till vallokalen.

– Det är klart jag ska rösta. Jag får ett tillfälle var fjärde år att påverka och jag kommer att ta det, säger han.

Enligt opinionsmätningarna är det inte lika tajt mellan rivalerna denna gång. Socialdemokraternas koalition leder med några procent över de högerkonservativa, men ingen ser ut att kunna bilda regering på egen hand. Återigen kan det bli Most som får sista ordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.