Turistboom på Island – 1,8 miljoner turister förra året

Uppdaterad
Publicerad

Norden har upplevt att antalet turister ökat de senaste åren och aldrig tidigare har turistströmmen till Island varit så stor som nu. Under 2016 anlände fem gånger fler än landets befolkning på 330.000. Turismen har gått om fisket som öns största näringsverksamhet.

Arktiskt klimat, norrsken, ett kargt och öde landskap lockar turisterna.  Och turistströmmen fortsätter att öka. Optimismen är tillbaka på Island efter den ekonomiska bankkraschen år 2008.

48 timmars restid

2016 besökte knappt 1,8 miljoner turister landet. Det är en ökning med 40 procent I jämförelse med 2015. När många nordbor söker sig söderut vintertid, reser en ökande skara turister norrut. En av dem som besökte Island är Dennadict Chang från Malaysia.

– Det var värt att resa 48 timmar för att komma till Island, säger han till Danmarks Radios Horisont.

Chang reser tillsammans med sin familj och ägnar tiden åt landets mest berömda attraktion, naturen. Glaciärer, laguner, svart sand och vulkaner är det som lockar.

Vulkanaska startade boom

Enligt många islänningar var det vulkanen Eyafjallajökulls utbrott 2010, som startade turistboomen. Askan fick flygtrafiken att bromsa in i stora delar av luftrummet över Europa.

Samtidigt med utbrottet placerades Island på världskartan och medier världen över publicerade vackra naturbilder av vulkanen och ön.

”Island klarar tre miljoner turister”

Även om antalet turister förra året var fem gånger större än antalet invånare, så kan landet klara hela tre miljoner turister. Det menar Skúli Mogensen, som äger flygsällskapet WOW Air. Flygbolaget har transporterat knappt en tredjedel av fjolårets turister till ön.

Men han erkänner samtidigt att det finns en fara med att utveckla Island för mycket.

– Det finns stora naturområden och många platser, som nästan ingen känner till eller som inte är utvecklade, säger Skúli Mogensen.

– Och så skall det förbli. Vi ska se till att inte förändra allt. Folk måste få den äkta, isländska upplevelsen.

Professor varnar för ny bubbla och nedgång

Islänningarna är medvetna om att situationen snabbt kan ändras. 2008 upplevde landet en ekonomisk krasch när en putsad banksektor kollapsade och höll på att dra landet med sig i nedgången.

En av dem som höjer ett varningens finger är ekonomiprofessor Thorolfur Matthiasson.  Han varnar för att det kan skapas en överkapacitet i turistindustrin. På bekostnad av Islands andra industrier.

Han pekar på att turistströmmen bidrar till att göra Island dyrare, om den isländska kronan blir för stark i förhållande till andra länders valuta.

Det blir då för dyrt för turisterna att komma. Matthiasson ser att det förekommer en överkapacitet, bland annat inom hotellbranschen, som inte har tillräckligt med gäster.

– Istället för denna våldsamma upp- och nedgång, så ser jag hellre en mer balanserad utveckling, säger Thorolfur Matthiasson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.