Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester mot massturism i andra länder – men inte Kroatien. Foto: AP / SVT / Karin Fallenius

Kroatien går mot strömmen – gläds åt turister: ”Kroater demonstrerar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter tar sig ut på gatorna för att protestera mot massturism runt om i Europa. Men i semesterlandet Kroatien verkar man inte följa trenden. Där satsar man i stället på hållbar turism.

– Kroater demonstrerar inte mot nånting, så oroa er inte. De gillar turisterna och deras pengar, säger Leo Curkovic.

Kroatien blir mer och mer populärt som semestermål. I Sverige ligger landet på plats sju på listan över de mest sökta destinationerna för sommaren, enligt statistik från resesajten Momondo.

Vill bli mest hållbart i Europa

Med turistminister Nikolina Brnjac i spetsen satsar Kroatien på att bli det mest hållbara resmålet i Europa. Tidigare i år trädde landets första turismlag i kraft.

– Vi ville hitta ett sätt att stärka motståndskraften, implementera hållbara metoder och gå bort från uppfattningen om att framgång enbart baseras på antalet övernattningar och intäkter från turism – vi vill hitta den rätta balansen mellan det ekonomiska, det miljömässiga och det sociala, säger Nikolina Brnjac till Euronews.

Lagen ska hjälpa till att decentralisera turistbranschen och anpassa den till lokala och regionala behov. Lokalsamhällen kommer bland annat få verktyg för att både förbättra livskvaliteten för lokalbefolkningen och för att mildra turismens negativa inverkan på miljön.

Nyligen tillkännagav också FN:s turistorgan UNWTO att man planerar att etablera ett centrum för hållbar turism i Kroatien. I samarbete med Zagrebs universitet kommer experter att forska, utveckla och främja hållbar turismpolitik.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.