Turkar misstänks för Bangkokbomb

Publicerad

Thailändsk polis misstänker att turkar ligger bakom bombattentatet som dödade 20 människor i Bangkok. Det kan vara en hämnd för att landet deporterat personer ur en turkisktalande minoritet.

Den thailändska polisen undersöker 15 till 20 turkiska medborgare som kom till landet dagarna för bombattentatet.

– Det är förmodligen fler turkar som kommer till Thailand än så. Vi utreder grupper som kan ha tagit sig in i landet, säger polisens talesperson Prawut Thavornsiri.

Bombdåd i Bangkok

Thailändsk polis och säkerhetsanalytiker misstänker att det finns en koppling till den turkisktalande muslimska minoriteten uigurer. De kommer från västra Kina och påstår sig förföljda av den kinesiska staten.

Förra månaden deporterade Thailand mer än 100 uigurer till Kina, något som väckte vrede och protester utanför Thailands konsulat i Istanbul.

Enligt Anthony Davis, analytiker på det brittiska säkerhetsforskningsinstitutet IHS Jane's i Bangkok, är det inte många grupper som har motiv eller kapacitet till en sådan attack. Det mest sannolika är att det är den ultranationalistiska, turkiska organisationen Grå vargarna, men organisationen har inte utfört våldsdåd på många år.

Enligt turkiska myndigheter har de inte fått någon begäran om att hjälpa thailändarna i utredningen.

Fakta: Konflikter i Thailand

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för bombdådet Thailand – ett land som länge dragits med motsättningar och våld.

Sedan 1932 har minst 18 lyckade och misslyckade kuppförsök genomförts i landet.

Premiärminister Thaksin Shinawatra avsattes i en militärkupp 2006 och flydde landet två år senare sedan han dömts för korruption. Sedan dess har konflikten mellan Thaksinanhängare och konservativa rojalister pågått.

Flera gånger har konflikterna tagit sig uttryck i våld på gatorna. 2010 dödades över 90 personer och protester lamslog Bangkok i veckor.

I södra Thailand, där över 90 procent av invånarna är muslimer, pågår samtidigt en konflikt mellan regeringsstyrkor och separatistiska grupper som skördat tusentals dödsoffer. Invånarna där känner ofta samhörighet med grannlandet Malaysia. Thailand i övrigt är främst buddhistiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Bangkok

Mer i ämnet