Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det första skalvet hade en magnitud på 7,8, och inträffade på 18 kilometers djup, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Tio minuter senare följde ett kraftigt efterskalv med magnituden 6,7. Foto: Elifaysenurbay, TT

Turkiet drabbat av kraftiga jordbävningar

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning skakade sydöstra Turkiet tidigt på måndagsmorgonen. Hittills rapporteras minst 3 400 dödsfall i Turkiet och Syrien.

Hundratals människor tros fortfarande vara instängda i rasmassorna.

Det första och kraftigaste skalvet inträffade vid 04:17 lokal tid. Med en magnitud på 7,8 var jordbävningen den tangerat största i Turkiets historia. Epicentrum var cirka tre mil utanför provinshuvudstaden Gaziantep i sydöstra Turkiet, omkring nio mil från den syriska gränsen.

Ett stort antal efterskalv har följt varav det kraftigaste hade en magnitud på 7,5.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Tusentals byggnader har kollapsat eller skadats i både Turkiet och Syrien. Hundratals människor tros fortfarande vara instängda under spillrorna, och antalet dödsoffer väntas stiga ytterligare under dagen.

Mer än 2 300 personer, utspridda över tio provinser, har omkommit, och mer än 13 000 har skadats i bara Turkiet, enligt turkiska myndigheter.

Dödssiffran i regeringskontrollerade områden i Syrien har passerat 653 personer, med cirka 1 400 skadade, enligt landets hälsodepartement, rapporterar AP.

I rebellkontrollerade områden i Syrien har minst 450 personer mist livet och flera hundra skadats, enligt frivilligkåren Vita hjälmarna.

”Värsta jag upplevt i mitt liv”

Svenska Therese befann sig i staden Islahiye i östra Turkiet när skalvet inträffade.

– Vi fick springa ut ur huset, det är det värsta jag upplevt i mitt liv. Ett hus mitt emot vårt har jämnats med marken, med människor i, berättar hon över telefon till SVT Nyheter.

Hon förklarar att kylan är påtaglig och att många inte hann ta med sig varma kläder.

– Vi har stått runt en liten eld här och försökt hålla värmen. Det jobbiga är alla barn som inte förstår vad som händer, sa hon.

Tuffa väderförhållanden

Minst två städer i Turkiet befinner sig utan gas och elektricitet och mobilnätet uppges ligga nere i sex turkiska provinser. I Turkiet har dessutom skolorna stängt ned i ett tiotal provinser.

Samtidigt har erbjudanden om hjälp i form av räddningsteam samt leveranser av medicin och pengar har strömmat in från dussintals länder samt från EU och Nato.

Det finns inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar i Turkiet eller närliggande områden, uppger UD. I ett mejlsvar skriver de till SVT:

”I nuläget är cirka 400 personer registrerade på svensklistan för Turkiet. Ett 10-tal är registrerade i något av de drabbade områdena. Generalkonsulatet i Istanbul bedömer att antalet svenskar i dessa områden sannolikt är högre, uppskattningsvis 100–200 personer.”, skriver UD.

Foto: SVT Design

Fakta: Jordskalv i Turkiet

Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.

Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.

2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.

I september 2019 drabbades Istanbul av en skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.

Källor: AFP, Reuters

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet