Turkiet finns en väletablerad svart marknad för olja från IS-kontrollerade områden enligt en norsk rapport. Det nekar Turkiets president till. Arkivbild. Foto: TT

Turkiet får mängder av olja från IS

Publicerad

Olja från IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak har smugglats till Turkiet och säljs till mycket låga priser. Det visar en hemlig norsk rapport som det norska utrikesdepartementet låtit ta fram, enligt den norska nyhetssajten Klassekampen som tagit del av innehållet.

Oljan transporteras via smuggelrutter och säljs på den svarta marknaden till mycket reducerade priser mellan 25 och 45 dollar fatet, motsvarande drygt 200 till nästan 400 kronor.

”Många av smugglarna och de korrupta gränsvakterna som hjälpte Saddam Hussein att undgå internationella sanktioner, hjälper nu IS att exportera olja och importera kontanter”, står det i rapporten.

Turkiska myndigheter har under lång tid blivit anklagade att se genom fingrarna när det gäller transport av vapen, olja och krigare till de IS-kontrollerade områdena. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nekar till beskyllningarna.

FN:s säkerhetsråd diskuterar på torsdagen ett förslag om sanktioner mot länder som bedriver handel med IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.