Turkiet: Gisslantagarens medhjälpare åkte till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Gisslantagaren Amady Coulibalys änka och misstänkta medhjälpare vid terrorattackerna i Paris tog sig över gränsen till Syrien i torsdags. Det bekräftar Turkiets utrikesminister. Nu uppges änkan även ha fångats på bild under sin flykt mot Syrien.

Hayat Boumedienne pekades tidigt ut som medhjälpare till Amady Coulibaly, efter att han tagit flera personer som gisslan i en judisk matbutik i östra Paris i fredags. Boumedienne var hustru till Coulibaly och uppgifter har cirkulerat om att hon skulle varit med i kosherbutiken där gisslan hölls.

Nu visar dock uppgifter från Turkiets utrikesminister att Boumedienne inte alls var på plats under gisslandramat. Hon hade i stället lämnat landet flera dagar innan terrordådet och efterföljande gisslandrama, där fyra i gisslan dödades innan Coulibaly själv sköts till döds av polis.

Ses vid passkontroll i Turkiet

Enligt uppgifterna tog den 26-åringa kvinnan ett flyg den 2 januari från Madrid till Istanbul i Turkiet. I Turkiet ska Boumedienne också ha fastnat på bild. Övervakningsbilder visar vad som uppges vara Boumedienne vid en passkontroll den 2 januari då hon kom till Turkiet. Hon har då vit sjal och är tillsammans med en man när hennes pass granskas av säkerhetspersonal.

I Istanbul ska hon sedan ha tagit in på ett hotell tillsammans med ytterligare en person innan hon korsade den turkiska gränsen mot Syrien den 8 januari. Samma dag ska Boumeddienes mobiltelefon ha spårats till staden Akcakale, vid gränsen till IS-kontrollerat territorium, skriver the Telegraph, som hänvisar till källor vid turkiska säkerhetstjänsten.

Video redigerades efter attackerna

Strax efter Coulibalys död började en video cirkulera där han berättar om motiven bakom terrordådet cirkulera på nätet. Videon ska ha redigerats efter dådet och polisen riktar nu in sig på sökandet efter medhjälpare som ska ha hjälpt till att sprida och redigera klippet.

Le Figaro skriver att polisen utreder huruvida Coulibalys änka har de film- och redigeringskunskaper som krävs för att göra videon, som anses vara professionellt gjord.

Boumedienne beskrivs som beväpnad och farlig av polisen. ”Alla våra enheter fokuserar på att hitta den här personen”, säger nationella polischefen Jean-Marc Falcone till BFM-TV television.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet