Flyktingsläger vid den turk-syriska gränsen. Foto: TT

Turkiet gör upp med Cypern – för visumfrihet till EU

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets regering beslöt idag att medborgare från Cypern inte längre ska behöva visum för att besöka Turkiet. Detta som en del i en uppgörelse där Turkiet imorgon hoppas få klartecken för att turkar ska kunna resa utan visum till hela EU från 1 juli.

Beskedet från Turkiet idag löser en av de svåra knäckfrågorna mellan EU och Turkiet för att visumfrihet ska kunna införas. Turkiet har militära styrkor på norra delen av Cypern och godkänner inte Republiken Cypern, men nu är Turkiets regering beredd att godta visumfria resor för cyprioter från södra delen av ön.

Inget erkännande av Cypern

– Detta betyder inte att vi diplomatiskt erkänner Cypern. Men om EU upphäver visumkravet för turkiska medborgare så kommer vi att upphäva visumkraven för återstående EU-länder, formulerade sig en regeringstjänsteman i Ankara. 

Hotar riva upp flyktingavtal

Utsikten att kunna få visumfrihet redan i sommar var en del i uppgörelsen vid EU-toppmötet i mars där Turkiet gick med på att ta tillbaka flyktingar från Grekland. Nu har Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu hotat att riva upp flyktinguppgörelsen om löftet om visumfrihet inte infrias.

EU-kommissionen i Bryssel ska imorgon lägga fram en rapport om Turkiet uppfyller alla 72 tekniska krav för visumfrihet.

Förlängd tidsfrist

Enligt läckor väntas kommissionen föreslå att Turkiet får visumfrihet om kvarstående frågor kan lösas före mitten av juni. Det handlar bland annat om att Turkiet ska börja använda biometriska pass med fingeravtryck och att Turkiets terrorlagar och dataanvändningsregler ska anpassas.

Svensk skepsis

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det krävs en ”nödbroms”, en möjlighet att upphäva visumfriheten för Turkiet om det visar sig att det blir problem.

– Det finns en risk att det här skulle innebära fler asylsökande direkt från Turkiet. Vi vet vid andra tillfällen när visumfrihet införts att vi fått fler asylsökande till Europa, säger Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio Ekot.

Flera beslut krävs

Efter EU-kommissionens förslag imorgon krävs beslut både i ministerrådet och EU-parlamentet för att visumfrihet ska bli verklighet för Turkiet. EU-ländernas justitie- och inrikesministrar ska behandla frågan vid ett möte i slutet av maj. I EU-parlamentet krävs snabbehandling för att nya regler ska kunna träda i kraft redan i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.