Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Sahlin, tidigare svenska ambassadör i Turkiet om situationen efter sommarens överenskommelse med Turkiet. Foto: SVT/Sverige möts

Sverige och Finland i toppmöte med Turkiet om Nato

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under torsdagen kunde Aftonbladet berätta att regeringen i det tysta har bjudit in Turkiet och Finland till Nato-samtal. Nu bekräftar UD för SVT att ett möte kommer att ske i ”närtid” – men uppger att det inte kommer att hållas i Sverige.

Enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av skulle en turkisk delegation resa in till Sverige för ett toppmöte mellan Turkiet, Finland och Sverige.

Nu kan SVT bekräfta att ett möte kommer att äga rum, men inte i Sverige:

”I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid. Mötet kommer inte äga rum i Sverige”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till SVT.

Sverige uppges ha bjudit in till samtal

Toppmötet väntas äga rum den 26 augusti och ska ha initierats av regeringen efter att Magdalena Anderssons statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström under sommaren ska ha skickat en inbjudan både till Turkiet och till Finland. Detta enligt uppgifter från det turkiska utrikesdepartementet som Aftonbladet tidigare tagit del av.

– Det är det första mötet utifrån uppgörelsen som nu förhoppningsvis ska genomföras, sade Beliz Celasin Rende, biträdande informationschef på turkiska utrikesministeriet till Aftonbladet. 

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.