Turkiet anser att en protest utanför landets ambassad i Stockholm varit ”förolämpande” mot Erdogan. Foto: Vyacheslav Prokofyev/TT

Turkiet kallar upp Sveriges ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska UD har kallat upp Sveriges ambassadör. Skälet är en demonstration utanför ambassaden i Stockholm som anses ”förolämpande” mot president Erdogan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till diplomatkällor.

Det ska, enligt Turkiet, handla om PKK-sympatisörer som samlats för att demonstrera nära Turkiets ambassad i Stockholm. Demonstranterna påstås ha projicerat ”terrorpropaganda” samt ”förolämpningar” mot landets president Recip Tayyip Erdogan på ambassadsbyggnaden.

Turkiet vill nu att Sverige ska hjälpa till att identifiera demonstranterna, enligt Reuters källor.

Svenska UD bekräftar att mötet ägt rum.

”Vi kan bekräfta att Sveriges ambassadör har haft ett möte på turkiska utrikesministeriet. Vi går inte in på detaljerna i mötet.”, skriver UD i en kommentar till SVT Nyheter.

Erdogan med IS-flagga

På måndagen publicerade nätverket Rojavakommittéerna, som uppger sig stödja revolutionära rörelser i kurdiska områden, ett klipp filmat vid ambassaden i Stockholm. På en av de projicerade bilderna har Erdogan placerats bredvid en IS-flagga. I ett annat kollage porträtteras en sminkad Erdogan framför en regnbågsflagga.

SVT har sökt utrikesminister Tobias Billström (M). Enligt Billströms pressekreterare kan ministern inte svara på frågor då han befinner sig på ett flyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.