Erdogan träffar väljare i Istanbul på lördagen. Foto: TT

Turkiet: Nederländernas ambassad avspärrad

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget mellan Turkiet och flera EU-länder blir att högre. Nederländernas ambassad i Turkiet har spärrats av och ambassadören är inte längre välkommen i landet. Detta som ett svar på Nederländernas skarpa reaktion på att president Erdogan kallat landet för ”fascister och efterföljare till nazisterna”.

Nederländernas ambassadör i Turkiet är inte längre välkommen att arbeta i landet. Beskedet kom på lördagkvällen.

”Vi vill att den nederländska ambassadören, som för närvarande är ledig, inte återgår till sin post på ett tag”, skriver det turkiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Byggnaden avstängd

Enligt Reuters meddelar källor på turkiska UD att den nederländska ambassaden och konsulatet stängts ”av säkerhetsskäl”. Samma sak ska ha skett med ambassadörens residens. Personalen nekas tillträde till byggnaderna.

Orsaken är Haagregeringens beslut att inte låta Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu valkampanja i Nederländerna, där många turkiska väljare bor. Ett besked som Turkiets president bemött med att anklaga Nederländerna för nazism och fascism.

Familjeministern stoppad

På lördagkvällen, efter det att Turkiska myndigheter beslutat stänga nederländska ambassaden, skriver den turkiska familjeministern Betul Sayan Kaya att hon blev stoppad av nederländsk polis när hon ville in på det turkiska konsultatet i Rotterdam efter att ha besökt Tyskland. Hon menar att Nederländerna med agerandet ”bryter mot internationella konventioner och mänskliga rättigheter”.

Valtaktik

Enligt Turkiet-kännare Paul Levin är den turkiske presidentens grova språkbruk mot ledarna i ett antal EU-länder ett valtaktiskt drag inför folkomröstningen om presidentstyre, där Erdogan hoppas kunna stärka sitt grepp om landet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet